Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Editors Picks

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Συνάντηση εργασίας του Δημάρχου με τον αρμόδιο για θέματα ΕΣΠΑ

Συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό, αρμόδιο για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξη Χαρίτση, είχε σήμερα, Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016, ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης στο Δημαρχείο.

Στη συζήτηση που είχαν οι δυο άντρες έγινε ειδική αναφορά στα θέματα που απασχολούν το Δήμο και εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του συγκεκριμένου Υπουργείου, με έμφαση στη συνεργασία με τη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ), φορέα που εποπτεύεται από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, και τη δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ).

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος ενημέρωσε για την πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί από το Δήμο σε συνεργασία με τη ΜΟΔ για τη συγκρότηση μιας ομάδας εργασίας που θα αναλάβει να συμβάλει στην εκπόνηση του στρατηγικού σχεδίου επενδύσεων του Δήμου για την επόμενη περίοδο, με ορίζοντα μέχρι το 2030. «Προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε στενή συνεργασία με τη ΜΟΔ, για να βοηθηθεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης και στο συντονισμό και στην τεχνική υποστήριξη για έργα που είναι προγραμματισμένα στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου Θεσσαλονίκη 2030», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μπουτάρης, προσθέτοντας ότι η συνεισφορά αυτή είναι πολύ σημαντική και διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας. 

Αναφερόμενος στο ζήτημα της δανειοδότησης του Δήμου Θεσσαλονίκης από την ΕΤΕΠ, ο Δήμαρχος επισήμανε ότι «χρειαζόμαστε κάθε υποστήριξη από το Υπουργείο, δεδομένου ότι το 25% του δανείου πρέπει να προέρχεται από ίδιους πόρους, δηλαδή είτε από τη νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2014-2020 είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων». Όπως τόνισε ο ίδιος, για το θέμα θα ενημερωθούν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και εν συνεχεία το Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να υπάρξει συναίνεση για τα έργα πνοής που θα χρηματοδοτηθούν μέσω της ΕΤΕΠ, τα οποία, επισήμανε, αφορούν την εξοικονόμηση ενέργειας, τη σχολική στέγη, την αστική βιώσιμη κινητικότητα και θα υλοποιηθούν όχι μόνο στη διάρκεια της τρέχουσας δημοτικής περιόδου αλλά και τα επόμενα χρόνια.

Ο Αλέξης Χαρίτσης, από την πλευρά του, στάθηκε ιδιαίτερα στη συνεργασία του Υπουργείου με το Δήμο Θεσσαλονίκης, την οποία χαρακτήρισε εποικοδομητική, γεγονός που αποτυπώνεται, όπως τόνισε, στην πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί από τον Δήμο σε συνεργασία με τη ΜΟΔ. «Θεωρούμε ότι η κίνηση αυτή είναι πολύ σημαντική και μπορεί να λειτουργήσει παραδειγματικά και για άλλους δήμους οι οποίοι θα πρέπει να μπουν σε αυτή τη λογική του προγραμματισμού και του σχεδιασμού, όχι μόνο για την επόμενη μέρα, αλλά σε ένα εύλογο βάθος χρόνου, έτσι ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν επενδύσεις οι οποίες πραγματικά θα αφήσουν το αποτύπωμά τους στις πόλεις» υπογράμμισε ο Υφυπουργός. 

Μιλώντας για το θέμα του δανεισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης από την ΕΤΕΠ, ο Υφυπουργός για θέματα ΕΣΠΑ σημείωσε ότι «είναι δουλειά του Δημοτικού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης μετά από μια διαδικασία ουσιαστικής συζήτησης και διαβούλευσης να λάβει τις αποφάσεις του», ενώ επισήμανε ότι «από κει και πέρα το Υπουργείο και το Ελληνικό κράτος θα τηρήσουν τις συμβατικές υποχρεώσεις που εμπεριέχονται σε τέτοιου τύπου συμφωνίες».

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν η Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γεωργία Ρανέλλα, η Αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, Λίνα Λιάκου, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη», Ρία Καλφακάκου, ο δημοτικός σύμβουλος, Γιώργος Αβαρλής και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Οne Salonica

Disqus Shortname

Comments system