Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Editors Picks

Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2016

Συνάντηση Μπουτάρη με Ευρωβουλευτές-μέλη της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη είχαν σήμερα, Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016, Ευρωβουλευτές-μέλη της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Δημαρχείο.

Οι Ευρωβουλευτές ενημερώθηκαν από τον Δήμαρχο για τα έργα που υλοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη με την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων (ΕΣΠΑ) της Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013 και που αφορούν αστικές παρεμβάσεις, τη διαχείριση απορριμμάτων, την εξοικονόμηση ενέργειας και τις κοινωνικές δομές, ενώ συζητήθηκαν προτάσεις και σχεδιασμοί καθώς και προβλήματα στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων και στην υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. 

Συγκεκριμένα ο Γιάννης Μπουτάρης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα έργα που διαχειρίστηκε ο Δήμος, συνολικού ύψους 70.000.000 ευρώ και αφορούσαν τη Νέα Παραλία, τη Βιοκλιματική Αναβάθμιση της περιοχής της Πλατείας Χρηματιστηρίου, την προμήθεια 50 απορριμματοφόρων και άλλων οχημάτων, τα πράσινα δώματα στα σχολεία και την ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων, τον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών καθώς και τις δομές αντιμετώπισης της φτώχειας σε συνεργασία με ΜΚΟ, αλλά και τις διασυνοριακές συνεργασίες με τη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ που ανέπτυξε ο Δήμος Θεσσαλονίκης μέσω των προγραμμάτων INTERREG, με τις χώρες της λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας για την παρακολούθηση περιβαλλοντικών προβλημάτων των ακτών, με τις χώρες της Μεσογείου για την ολοκληρωμένη διαχείριση της παράκτιας Ζώνης, καθώς και με πόλεις της Ευρώπης μέσω των προγραμμάτων URBACT. 

Για τα προβλήματα που δημιουργούνται από τον μεγάλο ανταγωνισμό στη διεκδίκηση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων και με δεδομένους τους περιορισμένους πόρους που διατίθενται έκανε λόγο ο Δήμαρχος και τόνισε ότι: «ο Δήμος Θεσσαλονίκης προσπαθεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο συγκροτούνται οι προτάσεις, μέσα από διαδικασίες διαβούλευσης με τους φορείς της πόλης, με στόχο η υποβολή της κάθε πρότασης να αφήνει μια παρακαταθήκη στην πόλη ακόμα και αν δεν γίνει εφικτή η χρηματοδότησή της».

Τέλος αναφερόμενος στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-2020 έδωσε έμφαση στο νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη με στόχο να γίνουν ολοκληρωμένες παρεμβάσεις. «Βασική αρχή του εργαλείου είναι η ουσιαστική εμπλοκή της αυτοδιοίκησης. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τους υπόλοιπους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος από την αρχή ξεκίνησαν, μέσα από διευρυμένες διαβουλεύσεις και συμμετοχικές διαδικασίες, την προετοιμασία του Σχεδίου για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη. Δυστυχώς, εξαιτίας του συγκεντρωτισμού τόσο του κεντρικού κράτους όσο και της περιφερειακής αρχής, οι δήμοι της πόλης βρίσκονται σε ρόλο παθητικού παρατηρητή» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος και συνέχισε: «ο Δήμος Θεσσαλονίκης προσπαθεί να εκμεταλλευτεί άλλες πηγές και εργαλεία, να δημιουργήσει απευθείας συνεργασίες με οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αναπτύξει την παρουσία του στις Βρυξέλλες, όπως κάνουν όλες οι πόλεις της Ευρώπης, να βρει διεθνείς συνομιλητές και να εκμεταλλευτεί άλλες χρηματοδοτικές πηγές». 

Από την πλευρά της η επικεφαλής της ομάδας των Ευρωβουλευτών, Iskra Mihaylova, επισήμανε την ισχυρή αντιπροσώπευση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου με 40 μέλη της και σημείωσε: «είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές του ρόλου των τοπικών αρχών στην εφαρμογή της περιφερειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουμε εντυπωσιαστεί από τις προσπάθειές σας στη Θεσσαλονίκη και εκτιμούμε ιδιαίτερα τις διασυνοριακές συνεργασίες που αναπτύσσετε μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων». 

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, Έλλη Χρυσίδου, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γεωργία Ρανέλλα και ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, Πέτρος Λεκάκης.

Οne Salonica

Disqus Shortname

Comments system