Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Editors Picks

Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2016

Kodra 2016 - Εγκαίνια "Mind the gap"

Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στις 19.30 πραγματοποιούνται τα εγκαίνια του φετινού «Πεδίου Δράσης Κόδρα» στο κτίριο του Διοικητηρίου του πρώην στρατοπέδου Μακεδονομάχου Κόδρα, στην Καλαμαριά.
Κατά τη διάρκεια της βραδιάς θα γίνουν ξεναγήσεις στις εκθέσεις, ενώ θα ακολουθήσει το κουαρτέτο εγχόρδων “xPause” σε σύμπραξη με τον κιθαριστή Φώτη Κουτσοθόδωρο, όπου θα παρουσιάσουν αγαπημένα έργα των Mozart και Boccherini στην κεντρική σκηνή του πρώην στρατοπέδου Κόδρα.

Επίσης θα πραγματοποιηθούν περφόμανς, «Fragment #2» του Αλέξανδρου Μιχαήλ, «Σπορά στο χρόνο 2093» της Κλεωνή Μανουσάκη, «TheImpossibility of Permanence» της Κατερίνας Νεοφυτίδου, «A Guide to the Anatographica Paradox» της Άλκηστις Μαυροκεφάλου και «Εικαστικό Κοάν» του Δημήτρη Ανδρεοσόπουλου.

Είναι η δέκατη - έκτη κατά σειρά χρονιά, που το «Πεδίο Δράσης Κόδρα» δίνει και πάλι ζωή στον στρατώνα και ανοίγει έναν ουσιαστικό καλλιτεχνικό διάλογο με έργα συμμετεχόντων κι από το εξωτερικό. Φέτος, για εννιά μέρες, Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, καταξιωμένοι και νέοι, συμμετέχουν με τα έργα και τις ιδέες τους στη μεγαλύτερη συνάντηση σύγχρονης τέχνης της Θεσσαλονίκης.

Στο κείμενο του καταλόγου αναφέρει η καλλιτεχνική Διευθύντρια Μαρία Κενανίδου: «Μέσα στην πολύχρονη πορεία του ο θεσμός αυτός αγαπήθηκε από το κοινό του και ανήκει πλέον σ αυτό. Με συνέργειες μέσα σε ένα πλαίσιο «κατάστασης εξαίρεσης», στόχος μιας ομάδας καλλιτεχνών και θεωρητικών κλήθηκε για να ανταποκριθεί εποικοδομητικά και επινοητικά στην επιτακτική ανάγκη συμπαραγωγής νοήματος με μια στάση κριτική και επίκαιρη. Βιώνουμε ήδη την οδύνη της εποχής της κρίσης. Η εποχή των ουτοπιών έχει περάσει. Οι μεγάλες αφηγήσεις έχουν καταρρεύσει. Ο αποπροσανατολισμός και το χάος που επέφεραν δημιούργησε ρήξεις, ρωγμές και κενά στο συλλογικό ασυνείδητο, οδηγώντας τελικά στην εξορία της κοινής συνείδησης. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να η επιθυμία να υπάρχει η ελπίδα εξόδου από την Κόλαση αυτή. Μέσα στο πλαίσιο αυτής της αναγκαιότητας το Κόδρα 2016, «Mind the Gap», σε αυτές τις συνθήκες εξαίρεσης, αποτελεί ακριβώς μια απόπειρα κάλυψης των κενών μας, απέναντι στις ασφυκτικές αντικειμενικές συνθήκες, με ανασχηματιστικές λύσεις, ως μήτρα κυοφορίας του γονιμοποιημένου επερχόμενου.»

Σημαντική σφραγίδα στις δράσεις και την λειτουργία της Έκθεσης φέτος, βάζει και το νεοσύστατο Δίκτυο Εθελοντών του Φεστιβάλ ΚΟΔΡΑ 2016, με τέσσερις Ομάδες, Υποστήριξης. Νέοι και νέες της πόλης μας, αναλαμβάνουν τομείς σημαντικούς για την εύρυθμη λειτουργία της Έκθεσης στο Πρώην Στρατόπεδο Μακεδονομάχου Κόδρα, όπως η ξενάγηση, επεξήγηση, η Media Team και οι υπεύθυνοι διάδοσης πληροφορίας στα ΜΜΕ και τα Κοινωνικά Δίκτυα.

Φέτος, για ΠΡΩΤΗ φορά επίσης, η Έκθεση ανοίγει την αγκαλιά της και υποδέχεται και τους συνανθρώπους μας με μειωμένη ομιλία, ακοή και όραση, σε ξεχωριστές, ειδικά διαμορφωμένες για τα ΑμεΑ ξεναγήσεις, χάρη στην χορηγική υποστήριξη Σχολών Εκμάθησης Νοηματικής αλλά και ειδικά εκπαιδευμένου προσωπικού εθελοντών. 

Καλλιτεχνική Διευθύντρια είναι η Μαρία Κενανίδου, Ιστορικός Τέχνης και Εικαστικές Επιμελήτριες, οι: Γιάννα Καλή, εικαστικός και Γεωργία Κουρκουνάκη, Μουσειολόγος- Υπ. Διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης. 

Στον κεντρικό κορμό συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: ILIR KASO, LAMOLLER MICHEL, WOLFGANG BRENNER, ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΛΕΝΑ, ΑΜΕΛΑΔΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΒΑΓΙΑΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΒΑΣΙΛΑΚΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΒΕΝΕΤΟΠΟΥΛΟΣ ΜΠΑΜΠΗΣ, ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΔΗ ΠΟΠΗ, ΓΕΡΟΝΤΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΓΚΑΒΑΪΣΕ ΒΑΣΩ, ΓΚΑΓΚΑΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ, ΓΚΟΚΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ, ΓΚΟΥΝΤΖΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ, ΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΔΡΟΣΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ ΜΑΡΙΟΣ, ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΟΥ ΡΑΝΙΑ, ΕΦΕΟΓΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ, ΖΜΠΟΥΝΟΥ ΜΑΡΘΑ, ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΥ ΕΛΕΝΗ, ΚΑΛΑΡΑ ΝΑΝΤΙΑ, ΚΑΝΑΡΕΛΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΛΑΛΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ, ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ ΚΛΕΩΝΗ, ΜΑΡΑΖΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗ ΒΙΡΓΙΝΙΑ, ΜΑΥΡΟΓΙΩΡΓΗ ΚΥΡΙΑΚΗ, ΜΙΧΑΗΛ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΝΑΥΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΝΤΕΛΑΚΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, ΠΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ, ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΜΑΡΙΑ, ΠΑΤΣΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΠΙΠΕΡΙΔΟΥ ΧΑΡΑ,ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΥ ΑΡΤΕΜΙΣ, ΠΡΟΔΡΟΜΙΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ, ΡΙΖΟΣΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, ΣΚΟΥΡΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, ΤΑΒΛΑΡΙΔΗΣ ΣΤΡΑΤΗΣ, ΦΑΜΕΛΗΣ ΠΑΝΟΣ, ΧΡΥΣΙΔΟΥ ΕΛΛΗ.

Για περισσότερες πληροφορίες και για το λεπτομερές πρόγραμμα του «Πεδίου Δράσης Κόδρα 2016» επισκεφτείτε την ανανεωμένη ιστοσελίδαwww.actionfieldkodra.gr όπου μπορείτε να ανατρέξετε και στην σημαντική ιστορική του πορεία μέσα από το ΑΡΧΕΙΟ. 

Πεδίο Δράσης Κόδρα 2016
Mind the Gap

17 – 25 Σεπτεμβρίου

πρώην στρατόπεδο Μακεδονομάχου Κόδρα, τέρμα Σοφούλη

Ημέρες & Ώρες λειτουργίας:

ΔΕ-ΚΥ: 20.00-23.00

Είσοδος ελεύθερη

Οne Salonica

Disqus Shortname

Comments system