Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Editors Picks

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Τι είδαμε στην 81η ΔΕΘ

Η φετινή ΔΕΘ, αδιαμφισβήτητα, είναι μια πολλά υποσχόμενη διοργάνωση σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές εισιτηρίων προς τους επισκέπτες. Κάπως έτσι αφού επισκεφθήκαμε και εμείς την 81η ΔΕΘ επιλέξαμε να παρουσιάσουμε κάποια εκθέματα που έκλεψαν τις εντυπώσεις των περισσότερων επισκεπτών.


Η περιήγηση μας ξεκινά από την εμπορική πύλη και πρώτο ιδιαίτερο έκθεμα είναι οι " Μυστικοί κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά ". Πρόκειται για ένα έκθεμα που επίσημα θα ανοίξει στις 24 Οκτωβρίου, ωστόσο, προς το παρόν, ένα μέρος είχε ολοκληρωθεί και οι λάτρεις του εν λόγω παιδικού συγγραφέα μπορούσαν να πάρουν μια γεύση από τον κόσμο των γνωστών παραμυθιών του Ευγένιου Τριβιζά. Σίγουρα είναι κάτι που θα εντυπωσιάσει παιδιά και ενήλικες που έχουν διαβάσει παραμύθια του συγκεκριμένου συγγραφέα.



Συνεχίζοντας, επόμενος σταθμός μας το βαγόνι του μετρό. Φέτος στην έκθεση η Αττικό Μετρό έδωσε στους Θεσσαλονικείς μια πρώτη ματιά του πολυαναμενόμενου έργου μεταφέροντας στην 81η ΔΕΘ ένα βαγόνι ακριβώς ίδιο μ' αυτά που θα έχει το Μετρό Θεσσαλονίκης, όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του.



Έπειτα ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρουσία του ΕΚΑΒ και του Πυροσβεστικού Σώματος. Στον ίδιο χώρο ο επισκέπτης μπορούσε να ενημερωθεί για το έργο αμφότερων και να παρακολουθήσει επίδειξη κατάσβεσης πυρκαγιάς σε οικιακή κουζίνα από το Πυροσβετικό Σώμα και  επίδειξη ΚΑΡΠΑ Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση με συμπιέσεις και χρήση φορητού απινιδωτή από το ΕΚΑΒ.

Ακολούθως επισκεφθήκαμε το περίπτερο 15, με την πρώτη στάση μας στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, το κεντρικό πολεμικό μουσείο της χώρας. Παρόλο που λειτουργεί παράρτημα του στη Θεσσαλονίκη, τα εκθέματα που υπήρχαν στη ΔΕΘ προερχόταν μόνο από το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών. Κεντρικό έκθεμα η Ελληνική σημαία που παρέλασε μετά την λήξη του Α' ΠΠ στο Παρίσι τον Ιούλιο του 1919.



Ακόμη στο περίπτερο 15 είδαμε την "Ακαδημία Ρομποτικής" του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Το πρόγραμμα αυτό ασχολείται με την εκμάθηση ρομποτική με παιγνιώδη τρόπο και απευθύνεται σε παιδιά από 5 ετών έως και σε έφηβους 17 ετών. Κατά την εκμάθηση γίνεται και σχεδίαση, κατασκευή με τουβλάκια LEGO και αντίστοιχες εκπαιδευτικές πλατφόρμες. Αξιόλογο έκθεμα της ακαδημίας ήταν το ρομπότ που μπορούσε να λύσει τον κύβο του Ρούμπικ.



Παράλληλα, στο περίπτερο 15 βρίσκονταν κάτι πραγματικά ξεχωριστό από το Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης πιο συγκεκριμένα το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών. Πρόκειται για το Ελληνικό Πολιτικό μη Επανδρωμένο Αερόχημα HCUAV RX-1, που έχει κάνει την πρώτη του πτήση και η οποία κρίθηκε επιτυχής και συνεχώς βελτιώνεται. Η κατασκευή του αεροχήματος έγινε με κοινοπραξία μεταξύ του Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών& Στροβιλομηχανών ΑΠΘ, του ΕΡ&Α του ΔΠΘ, των εταιρειών SPACESONIC, MLS, IDE και συντονιστής ήταν το ΑΠΘ με επικεφαλής μηχανικό τον αναπλ. καθηγητή Κύρο Υάκινθο διευθυντή του Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών& Στροβιλομηχανών.



Επίσης εξαιρετικά καινοτόμο είναι το κατασκεύασμα της ομάδας ARISTURTLE Aristotle University Racing Team Electric. Η ομάδα αυτή απαρτιζόμενη από φοιτητές των τμημάτων Ηλεκτρολόγων και Μηχανικών Υπολογιστών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Αριχτεκτόνων Μηχανικών,  Φυσικού και Οικονομικού του ΑΠΘ κατάφερε να κατασκευάσει το πρώτο ηλεκτροκίνητο αγωνιστικό μονοθέσιο αυτοκίνητο στη Β.Ελλάδα. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 2014 η ομάδα είχε παρουσιάσει τα κατασκευαστικά σχέδια ενώ σήμερα το ηλεκτροκίνητο αγωνιστικό μονοθέσιο είναι ολοκληρωμένο και έχει ήδη συμμετάσχει σε διεθνείς αγώνες Formula Student!



Τέλος, είδαμε κάτι που όλοι οι Θεσσαλονικείς περιμένουμε καιρό κι αυτό είναι η Monopoly Θεσσαλονίκης. Το ταμπλό της Monopoly Θεσσαλονίκης περιέχει τα εξής σημεία:
Λευκός πύργος, Αψίδα Γαλερίου, Hotel Queen olga, Makedonia palace, Πλατειά Αριστοτέλους, Noesis, Helexpo, Άνω Πόλη, Λαδάδικα, Αριστοτέλους, Πολυτεχνείου, Λαμπράκη, Στάδιο Τούμπας, Καυταντζόγλειο Στάδιο, Αλεξάνδρειο Μέλαθρον - Σάλα Νίκος Γκάλης, Πλατεία Αγίας Σοφίας, Πλατεία Ελευθερίας, Πλατεία Ναβαρίνου, Τσιμισκή, Εγνατία, Λεωφόρος Νίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Επταπύργιο. Πλέον μένει η κυκλοφορία της στην αγορά τον Οκτώβριο.



Επιμέλεια: Δημήτρης Χάϊδας

Οne Salonica

Disqus Shortname

Comments system