Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Editors Picks

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Η οργάνωση Beyond Europe έκανε απολογισμό του No Border Camp στη Θεσσαλονίκη


Στον απολογισμό των δράσεων και των ενεργειών κατά τη διάρκεια του No Border Camp, που ολοκληρώνεται, σήμερα, μετά από δέκα μέρες, στους χώρους του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έχοντας προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων, προχώρησαν μέλη της οργάνωσης Beyond Europe.


Χαρακτηριστικά, τρία από τα μέλη, ο Paul, η Shendy και ο Mustafa, αναφέρονται  στη στάση των αρχών της πόλης και του πανεπιστημίου για την πραγματοποίηση του camp μέσα στο ΑΠΘ, στις ενέργειες που προέβησαν από την έναρξη αυτού μέχρι τη λήξη, ενώ παράλληλα εκφράζουν και τις προσωπικές τους απόψεις αναφορικά με την αντιμετώπιση του προσφυγικού από τα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων προεξέχοντος της Γερμανίας.

Αναλυτικά ο απολογισμός των μελών της οργάνωσης:
«Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας δημιουργήθηκε μια «εικόνα» ανομίας και καταστροφής σχετικά με το No Border Camp. Για παράδειγμα ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης ανησυχεί για το αν ο χώρος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου γίνει ένας μόνιμος χώρος για το camp. Συγκεκριμένα, ο ίδιος ανησυχεί για «την υγιεινή, την ασφάλεια και την έλλειψη προστασίας για την ιδιωτικής περιουσίας που βρίσκεται μέσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης».

Η δήλωση αυτή δείχνει ότι τόσο ο Μπουτάρης όσο και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Περικλής Μήτκας (ο οποίος προέβη σε αντίστοιχες ανακοινώσεις) δεν προσπάθησαν καν να καταλάβουν γιατί περίπου 100 αντιρατσιστές ακτιβιστές απ’ όλη την Ευρώπη αποφάσισαν να συμμετέχουν στο camp. Με δηλώσεις όπως αυτές, το παγκόσμιο πρόβλημα των διεθνών συγκρούσεων, των κλειστών συνόρων και της πρακτικής των ευρωπαϊκών κρατών, πρακτικές του αποκλεισμού και της απομόνωσης γίνονται αόρατες. Αν οι υπεύθυνοι ανησυχούν τόσο πολύ για την υγιεινή και την ασφάλεια των ανθρώπων αυτών, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ποτέ δεν αναφέρονται στις καταστροφικές συνθήκες των προσφύγων στα διάφορα κέντρα ανά την Ελλάδα. Αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο προσπαθήσαμε να στραφεί η προσοχή επάνω μας με τις δραστηριότητές μας κατά τη διάρκεια των ημερών στο camp.

Από τότε που συγκεντρώθηκαν πολλοί ακτιβιστές από το No Border Camp στο πανεπιστήμιο, η οποία δεν είχε ούτε βιβλιοθήκη εδώ και κάποιους μήνες ενώ χρησιμοποιείται περισσότερο για δημόσια πώληση ναρκωτικών, η κατάσταση άλλαξε εντελώς. Μαζί με τους πρόσφυγες ήμασταν σε θέση να πάρουμε μια κοινή θέση αλληλεγγύης ώστε να συζητήσουμε το παγκόσμιο πρόβλημα του καπιταλισμού, του ρατσισμού και του συνοριακού καθεστώτος. Η επίσκεψή μας με περίπου 1000 άτομα σε κέντρα κράτησης στο Παρανέστι και την Ξάνθη, βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης έκανε σαφές ότι η κρατική πολιτική δεν είναι κάτι το οποίο μπορούμε να εμπιστευτούμε. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί πριν από ένα χρόνο να βελτιωθεί η κατάσταση των προσφύγων, είναι πλέον προφανές ότι μόνο μια αυτοδιοργανωμένη οργάνωση από τα χαμηλά, ανάλογη με αυτή που δημιουργήθηκε στο πανεπιστήμιο μπορεί να λύσει τα προβλήματα τα οποία παράγονται από την καπιταλιστική παγκόσμια οικονομία. Είναι καιρός για μια διεθνή πρωτοβουλία από τα χαμηλά ώστε να αντιμετωπίσει την τρέχουσα εντατικοποίηση του αυταρχισμού και του συνοριακού καθεστώτος που προωθούνται από τη δεξιά η από τις αποκαλούμενες και ως "δημοφιλείς παρατάξεις"
Ως εκ τούτου, πραγματοποιήθηκαν διάφορες δράσεις. Την Κυριακή 17 Ιουλίου, μέσα από μια διαδήλωση 300 ατόμων, 50 ακτιβιστές εισέβαλαν στην κρατική τηλεόραση ERT3 ώστε να δώσουν έτσι σε πρόσφυγες που απομονώνονται σε διάφορα κέντρα γύρω από τη Θεσσαλονίκη τη δυνατότητα να μιλήσουν για τα προβλήματα στις χώρες τους αλλά και για τις καταστροφικές συνθήκες στα πολυάριθμα κέντρα κράτησης και μετεγκατάστασης στην Ευρώπη και ειδικά εδώ στην Ελλάδα. Επίσης οι ακτιβιστές του No Border Camp είχα την ευκαιρία να διευκρινίσουν τα πολιτικά κίνητρα εναντία στις εικασίες και τα ψέματα των τοπικών μέσων ενημέρωσης.  Η Ευρώπη υπόσχεται ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη. Αλλά για πολλούς, ιδιαίτερα εκείνοι  με καθόλου ή με μερικά εκ των δικαιωμάτων, η πολιτική και η καθημερινή πραγματικότητα είναι ένας ζωντανός εφιάλτης.

Την Τρίτη, 19 Ιουλίου, επισημάναμε διάφορα γεγονότα του συνοριακού καθεστώτος της Ευρώπης, όπως η γερμανική πρεσβεία. Μετά από χρόνια θανατηφόρας νεοφιλελεύθερης πολιτικής "λύνοντας" την κρίση προς όφελος της εξοικονόμησης κεφαλαίου χτισμένο επάνω από τις πλάτες των τμημάτων της εργατικής τάξης, εξαιρουμένων των προσώπων και τον μεταναστών, καθώς και τον προσφύγων με σημαντική επιρροή από τη Γερμανία, η γερμανική κυβέρνηση έγινε ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για το θανατηφόρο καθεστώς της κρίσης στην Ευρώπη. Η τελευταία συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία απέδειξαν ότι τα κράτη αυτά είναι πρόθυμα να συνεργαστούν με αντιδημοκρατικές δικτατορίες. Επικεντρωμένοι στην εθνική οικονομία, πολιτικοί όπως η Μέρκελ είναι πρόθυμοι να κρατήσουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες χωρίς αξία και μακριά από την εθνική οικονομία με κάθε μέσο. «Σχετικά με την διαδήλωση για την «υπερηφάνεια των μεταναστών», την Πέμπτη 21 Ιουλίου, αποδείξαμε με 5000 ανθρώπους πως οι άνθρωποι προηγούνται του κέρδους. Κανείς δεν είναι παράνομος.

Η τελευταία προσπάθεια για τη δημιουργία ενός κοινωνικού κέντρου για τους πρόσφυγες συνέβη την Παρασκευή, 22 Ιουλίου.«Καθώς αντιμετωπίζουμε προβλήματα, τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ-κυβέρνηση δεν θέλουν ή δεν μπορούν να καθορίσουν, πρέπει να λάβουμε την καθημερινή οργάνωση της της ζωής μας στα χέρια μας. Η δημιουργία ενός κοινού τόπου στις πρώην άδειες κατοικίες για να δώσουμε στις οικογένειες των προσφύγων στέγαση είναι ένα νόμιμο εργαλείο για να λύσουμε τα προβλήματα των κυβερνήσεων σε όλη την Ευρώπη που δεν είναι πρόθυμοι ή σε θέση να λύσουν. Κανένα επάγγελμα δεν είναι παράνομο. Είναι το θανατηφόρο σύστημα της καπιταλιστικής συσσώρευσης που δημιουργεί την αντίφαση των άδειων σπιτιών από τη μία πλευρά και των οικογενειών που αναγκάζονται να ζουν σε σκηνές, χωρίς προστασία της ιδιωτικής ζωής και ασφάλεια από την άλλη. Πρέπει να ξεπεράσουμε αυτό το σύστημα και αρχίσαμε  με την κατάληψη του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Χθες συνεχίσαμε αυτή την προσπάθεια στις Καστανιές σταΕλληνοτουρκικά σύνορα. Εδώ πάνω από 300 ακτιβιστές βγήκαν στους δρόμους».

Πηγή:voria.gr

Οne Salonica

Disqus Shortname

Comments system