Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Editors Picks

Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Εορτή 12ης Ιουλίου | Πού βρίσκεται ο ναός του Αγίου Παϊσίου

Την 12η Ιουλίου η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει τη μνήμη του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου, ο οποίος απεβίωσε το 1994 και κατατάχθηκε στους Άγιους της Ορθόδοξης Εκκλησίας τον Ιανουάριο του 2015 από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Αυτό, όμως, που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό είναι η πρώτη και μοναδική εκκλησία που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Παΐσιο.

Ο Ιερός Ναός Αγίων Παϊσίου Αγιορείτου και Αρσενίου Καππαδόκου, λοιπόν, βρίσκεται στη Λεμεσσό και είναι αφιερωμένη στον Άγιο Παΐσιο και στον Άγιο Αρσένιο. Αρχικά, ο ναός είχε αφιερωθεί στον Άγιο Αρσένιο, με τη μόνη προϋπόθεση ότι θα αφιερωθεί και στον Γέροντα Παΐσιο, μόλις διακηρυχθεί η αγιότητά του. 

Ο ναός τέθηκε σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2015, δέκα μέρες αφ' ότου είχε διακηρυχθεί η αγιότητα του Γέροντα Παϊσίου. Ο νεόδμητος και περικαλλής ναός βρίσκεται στη Λεμεσό στην περιοχή Εκάλης και είναι αφιερωμένος στους Αγίους Παΐσιο Αγιορείτη και Αρσένιο Καππαδόκη.

Ο Άγιος Αρσένιος γεννήθηκε στα Φάρασα της Καππαδοκίας, όπου και βάπτισε τον Άγιο Παΐσιο και ακολουθούσε μοναχική ζωή. Απεβίωσε στην Κέρκυρα και ο Παΐσιος έκανε το 1958 την ανακομιδή των λειψάνων του, μεταφέροντάς τα αρχικά στην Κόνιτσα και στη συνέχεια στη μονή της Σουρωτής και το 1986 διακηρύχθηκε άγιος ο Αρσένιος.

Ο Άγιος Παΐσιος έζησε από το 1924 μέχρι το 1994 και έγινε γνωστός τόσο για τον βίο του όσο και για το έργο του. Έζησε για πολλά χρόνια στο Άγιον Όρος, ενώ κατά το τελευταίο έτος της ζωής του έζησε στο Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή, καθώς λόγω των προβλημάτων υγείας δεν μπορούσε να επιστρέψει στο όρος και εκεί, τελικά, απεβίωσε.



Οne Salonica

Disqus Shortname

Comments system