Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Editors Picks

Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Ο Τζιτζικώστας ζητάει από την κυβέρνηση να μην καθυστερήσει το νέο ΕΣΠΑ

Για καθυστερήσεις τόσο στην έναρξη του νέου ΕΣΠΑ, όσο και στις διαδικασίες εξειδίκευσης, που είναι προαπαιτούμενο για να εντάξουν έργα οι περιφέρειες, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στη σημερινή παρουσίαση του νέου ΕΣΠΑ στους εκπροσώπους των φορέων της Θεσσαλονίκης.



Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε πως ενώ οι περιφέρειες έχουν ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες, μια σειρά από προσκλήσεις δεν μπορούν να εκδοθούν, επειδή περιμένουν την ολοκλήρωση των διαδικασιών εξειδίκευσης από τα υπουργεία.

«Ήδη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει επιτύχει την πιο γρήγορη εκκίνηση στη χώρα, με τους μισούς πόρους του προγράμματος να έχουν ήδη εξειδικευτεί, παρά τις μεγάλες καθυστερήσεις της κυβέρνησης να ολοκληρώσει τις διαδικασίες για να μπορούν οι Περιφέρειες να εκδίδουν τις προσκλήσεις και να εντάσσουν νέα έργα. Οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ είναι το μεγάλο όπλο μας για την καταπολέμηση της ανεργίας και οφείλει η κυβέρνηση να το αντιληφθεί και να επισπεύσει τις δικές της διαδικασίες. Εμείς ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρά αυτές τις δυσκολίες, έχουμε επιτύχει ήδη εξειδίκευση σε ποσοστό 50% και στους επόμενους μήνες θα έχουμε εξειδικεύσει το 75% του Προγράμματός μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας.

Η συνοπτική εικόνα της πορείας υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας 2014 – 2020, ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι σήμερα είναι η εξής:

-Εξειδίκευση: 49% (472,9 εκ. ευρώ)

-Προσκλήσεις: 36,4% (351,4 εκ. ευρώ)

-Εντάξεις: 31,7% (305,6 εκ. ευρώ)

-Συμβάσεις: 16,4% (158,2 εκ. ευρώ)

-Πληρωμές: 2,8% (27,1 εκ. ευρώ).

Οι νέες προσκλήσεις που θα βγουν το αμέσως επόμενο διάστημα αφορούν στη χρηματοδότηση βρεφονηπιακών σταθμών και δομών υποστήριξης παιδιών με αναπηρίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο περιφερειάρχης ανά άξονα το νέο ΕΣΠΑ στην Κεντρική Μακεδονία εξελίσσεται ως εξής:

-Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (προϋπολογισμός 106,2 εκ. ευρώ): Μετά τις 15 Ιουλίου 2016 θα έχει ολοκληρωθεί ο οδηγός υποβολής σχεδίων, θα δοθεί για διαβούλευση και θα ακολουθήσει αμέσως μετά η έκδοση των προσκλήσεων.

-Ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων (22,4 εκ. ευρώ): Ενεργοποίηση ως το τέλος του 2016.

-Αντιπλημμυρική προστασία (43,65 εκ. ευρώ): Εκδίδονται προσκλήσεις τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

-Υποδομές πόσιμου νερού (25 εκ. ευρώ): Εκδίδονται προσκλήσεις την επόμενη εβδομάδα.

-Υποδομές πολιτισμού (26,25 εκ. ευρώ): Εξειδικεύτηκαν 5 εκ. ευρώ για το Μουσείο Βεργίνας, είναι υπό εξειδίκευση 17 εκ. ευρώ και οι νέες προσκλήσεις για το υπόλοιπο ποσό θα εκδοθούν εντός του καλοκαιριού.

-Φυσικό αέριο (35 εκ. ευρώ): Εντός του έτους αναμένεται η έκδοση των προσκλήσεων για την επέκταση του δικτύου στα μεγάλα αστικά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας.

-Υποδομές υγείας και κοινωνικές υποδομές (για την υγεία 25,4 εκ. ευρώ και για τις κοινωνικές υποδομές 6 εκ. ευρώ): Τα κονδύλια για την υγεία έχουν δεσμευτεί από δυο έργα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ (16,1 εκ. ευρώ) και στο νοσοκομείο Βέροιας (9,3 εκ. ευρώ), ενώ αναμένονται στο αμέσως επόμενο διάστημα οι προσκλήσεις για τις κοινωνικές υποδομές.

-Κοινωνική ένταξη και καταπολέμηση της φτώχειας (148,7 εκ. ευρώ): Εξειδικεύτηκαν 51,28 εκ. ευρώ, εντάχθηκαν δέκα έργα 18,6 εκ. ευρώ, είναι ανοιχτές προσκλήσεις 27,25 εκ. ευρώ και υποβάλλονται προτάσεις για μια σειρά έργων (Κέντρα Κοινότητας, δομές βασικής βοήθειας, όπως κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία και συσσίτια, δομές αστέγων, κέντρα διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας ΑΜΕΑ, ΚΗΦΗ).

«Τις επόμενες μέρες ως το τέλος του Ιουλίου θα εκδώσουμε και νέες προσκλήσεις για χρηματοδότηση βρεφονηπιακών σταθμών, για δομές υποστήριξης παιδιών με αναπηρίες κτλ., ενώ το επόμενο έτος αναμένεται η εξειδίκευση των δράσεων στον τομέα της Υγείας. Παράλληλα, εξειδικεύσαμε ήδη δράσεις 18 εκ. ευρώ για έργα προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και εντάξαμε για χρηματοδότηση έργα ύψους 16,3 εκ. ευρώ, ενώ η εξειδίκευση των έργων εξοπλισμού των εκπαιδευτηρίων θα γίνει ως το τέλος του 2016, όπως και η εξειδίκευση των 8,5 εκ. ευρώ που προβλέπονται για εξοπλισμό στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

«Ο χρόνος είναι χρήμα, υποδομές και θέσεις εργασίας. Επενδύουμε στη συνεργασία όλων των φορέων, ώστε μαζί να επιταχύνουμε την υλοποίηση του Προγράμματος και να απορροφήσουμε το σύνολο των κονδυλίων που διατίθενται για την ανάπτυξη της περιοχής μας», είπε ο περιφερειάρχης.
Μιλώντας στη σύσκεψη ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, εξέφρασε φόβους ότι μπορεί να χαθούν ποροι. Ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Περικλής Μήτκας, τόνισε ότι τα κονδύλια που προβλέπονται για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη νέα διαχειριστική περίοδο είναι πολύ λίγα και εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσει το ΑΠΘ να είναι δικαιούχος και σε άλλες δράσεις. Αναφέρθηκε όμως και στον Δημήτριο Μαρωνίτη για τον οποίο είπε ότι αγάπησε και υπηρέτησε την ελληνική γλώσσα όσο λίγοι.

Από την πλευρά του, ο υποδιευθυντής της 3ης ΥΠΕ, Παύλος Παπαδόπουλος, επισήμανε ότι η τρίτη και η τέταρτη υγειονομική περιφέρεια βρίσκονται σε δύσκολη θέση, τόνισε ότι υπάρχει υστέρηση σε τεχνολογικό εξοπλισμό ενώ ανέφερε ότι για την νέα πολιτική ηγεσία το θέμα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας έχει μπει σε πρώτη προτεραιότητα. Στην ανάγκη συνεργασίας επέμεινε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, δεσμευόμενη ότι η Περιφέρεια θα διαχειριστεί με ακριβοδίκαιο και στοχευμένο τρόπο τους ευρωπαϊκούς πόρους. Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και στις ανησυχίες τους για μια σειρά από υποδομές, έργα και δράσεις που θέλουν να χρηματοδοτήσουν στη νέα Προγραμματική Περίοδο αναφέρθηκαν δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων της Θεσσαλονίκης.

Πηγή: άρθρο της εφημερίδας Μακεδονία στο voria.gr

Οne Salonica

Disqus Shortname

Comments system