Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Editors Picks

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Παράνομες κινηματογραφήσεις στην Κεντρική Μακεδονία | Επιστολή Υπ. Εσωτερικών στην Ε.Ε.

Εξαιρετικά κρίσιμη είναι η προσεχής εβδομάδα για την υπόθεση των παράνομων κτηματογραφήσεων στους τέσσερις πρώην καποδιστριακούς δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, Αρέθουσας και Εγνατίας (νυν Βόλβης), Βασιλικών (νυν Θέρμης) και Κασσάνδρας.


Στις 29 Ιουλίου λήγει το τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία με επιστολή της αρμόδιας Επιτρόπουπου απέστειλε τον περασμένο μήνα προς τα αρμόδια υπουργεία ζητούσε την πλήρη συμμόρφωση προς την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, διαφορετικά απειλεί ότι θα προχωρήσει στην επιβολή των υπέρογκων προστίμων τα οποία εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα 70 ή και τα 80 εκατ. ευρώ.

Όπως αποκάλυψε ήδη η Voria.gr (δείτε εδώ) η αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας Θράκης έχει στείλει το δικό της τελεσίγραφο προς τους δήμους Βόλβης, Κασσάνδρας, Πολυγύρου και Θεσσαλονίκης (ο οποίος εμπλέκεται εμμέσως στην υπόθεση της Βόλβης ως προϊσταμένη αρχή της οικείας Πολεοδομίας) και προς τις Πολεοδομίες Θεσσαλονίκης και Πολυγύρου ζητώντας τους να προβούν σε όλες τις αναγκαίες κινήσεις συμμόρφωσης ως την προσεχή Δευτέρα.

Το τελεσίγραφο της Δευτέρας ετέθη γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνει κρίσιμη συνάντηση στις Βρυξέλλες για το θέμα αυτό από την οποία θα εξαρτηθεί η τελική ετυμηγορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υπόθεση των παράνομων κτηματογραφήσεων. Για το λόγο αυτό η Αθήνα θέλει έως τότε να έχουν γίνει όλες οι απαιτούμενες ενέργειες συμμόρφωσης.

Η επιστολή Κουρουμπλή

Οδηγός για τη συμμόρφωση των προαναφερθέντων δήμων και των πολεοδομικών γραφείων είναι οι ενέργειες συμμόρφωσης τις οποίες έκαναν εδώ και μήνες ο δήμος Θέρμης και η οικεία Πολεοδομία. Αυτός είναι ο λόγος που τελικά φαίνεται να βγαίνουν από το κάδρο, παρά τις περί του αντιθέτου τελευταίες γνωμοδοτήσεις του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Την πλήρη συμμόρφωση του δήμου Θέρμης πιστοποιεί με τον πλέον κατηγορηματικό και σαφή τρόπο ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής με επιστολή την οποία απέστειλε προς το υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να διαβιβαστεί μέσω αυτού, όπως είναι η ορθή οδός, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην 5σελιδη επιστολή του υπουργού που αποκαλύπτει η Voria.gr παρατίθενται εκτενώς οι λόγοι για τους οποίους θεωρείται ότι ο δήμος Θέρμης έχει υλοποιήσει όλα όσα είχαν υποδειχθεί από το ευρωπαϊκό δικαστήριο. Επιπλέον, στην επιστολή του ο κ. Κουρουμπλής αφήνει σαφείς αιχμές σε βάρος του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για την περί του αντιθέτου τελευταία έκθεσή του, υπαινισσόμενος ότι αυτή ταυτίζεται πλήρως με τα συμφέροντα του αναδόχου! Η επιστολή του υπουργού αποτελεί πλέον την επίσημη θέση με την οποία προσέρχεται η ελληνική πολιτεία στην κρίσιμη σύσκεψη της προσεχούς εβδομάδας, μαζί και με όλες τις αμετάκλητες πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις του Δευτεροβάθμιου Εφετείου Θεσσαλονίκης οι οποίες έχουν δικαιώσει το δήμο Θέρμης στη δικαστική διαμάχη του με τον ανάδοχο. Όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Κουρουμπλής οι αποφάσεις αυτές αποτελούν πλέον δεδικασμένο. Συνεπώς, λειτουργούν και ως «οδικός χάρτης» για τη συμμόρφωση των υπολοίπων δήμων και πολεοδομικών γραφείων.

Οι κρίσιμες δικαστικές αποφάσεις

Στην επιστολή του προς την Ε.Ε. δια μέσου του υπουργείου Εξωτερικών ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρεται λεπτομερώς στο νομικό αποτέλεσμα που παράγουν οι τελευταίες δικαστικές αποφάσεις οι οποίες εκδόθηκαν μέσα στο 2016 από το Δευτεροβάθμιο Εφετείο Θεσσαλονίκης, κατόπιν προσφυγών που είχε κάνει ο ανάδοχος των παράνομων κτηματογραφήσεων σε βάρος του δήμου Θέρμης. Συγκεκριμένα:

- Με την 805/2016 απόφαση του ΔΕΦΘ κρίνεται ότι ορθώς ο δήμος Θέρμης προχώρησε στην ανάκληση και όχι στη λύση των παράνομων συμβάσεων, διότι τυχόν λύση των συμβάσεων θα σήμαινε και αναγνώρισή τους ως νομίμων.

- Με την 806/2016 απόφαση του ΔΕΦΘ απορρίφθηκε η προσφυγή του αναδόχου κατά του δήμου Θέρμης με την οποία ζητούσε την ακύρωση της 135, 171/2013 πράξηςτης Πολεοδομίας Θέρμης η οποία κατόπιν αυτού, καθίσταται τελεσίδικα ισχυρή.  

- Με την 836/2016 απόφαση του ΔΕΦΘ απορρίφθηκε η αγωγή του αναδόχου κατά του δήμου Θέρμης με την οποία ζητούσε να του καταβληθούν τα ποσά τα οποία αντιστοιχούσαν στην παράνομη επέκταση των κτηματογραφήσεων. Στην επιστολή σημειώνεται,μάλιστα, ότι η απόφαση αυτή ταυτίζεται ουσιαστικά με τη γνώμη του ευρωπαϊκού δικαστηρίου το οποίο έκρινε την επέκταση των συμβάσεων παράνομη.

Καταπέλτης κατά του Σώματος Επιθεωρητών

Στην ίδια επιστολή του ο κ. Κουρουμπλής διατυπώνει σαφείς αιχμές κατά του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) με αφορμή την τελευταία έκθεσή του (121/Θ/2016), αναφέροντας ότι καταλογίζει ευθύνες στο δήμο Θέρμης, σε αντίθεση με την 836/2016 απόφαση του ΔΕΦΘ η οποία τον δικαιώνει. Ο υπουργός κατηγορεί, μάλιστα, το ΣΕΕΔΔ ότι ουσιαστικά ταυτίζεται με τις επιδιώξεις του αναδόχου. Συγκεκριμένα, στην επιστολή του ο κ.Κουρουμπλής αναφέρει μεταξύ άλλων: «Εφόσον στην προκειμένη περίπτωση οι υποδείξεις του ΣΕΕΔΔ ταυτίζονται, εν όλω ή εν μέρει, με τον τρόπο που ο ανάδοχος αντιλαμβάνεται την υποχρέωση προς συμμόρφωση, είναι προφανές ότι η υποδεικνυόμενη διαδικασία όχι μόνον δεν συνιστά συμμόρφωση στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, αλλά αντιστρατεύεται ευθέως τον σκοπό αυτό και οδηγεί στην πληρωμή από την Ελληνική Δημοκρατία και από τους ΟΤΑ ποσών που, κατά τα κριθέντα από το ευρωπαϊκό δικαστήριο, δεν οφείλονται».

Ο υπουργός αφήνει υπονοούμενα ότι αποκρύφτηκαν από την Ε.Ε. προηγούμενες αντίθετες εκθέσεις του ΣΕΕΔΔ(του Φεβρουαρίου και του Απριλίου 2015) οι οποίες δικαίωναν το δήμο Θέρμης, ενώ εστάλη προς την αρμόδια Επίτροπο η τελευταία, αλλαγμένη έκθεση, με τον υπουργό να διερωτάται πως συνέβη αυτό, παρότι η συγκεκριμένη έκθεση δεν είχε καταστεί ακόμη επίσημη.

Ακυρώθηκε η επίμαχη έκθεση του ΣΕΕΔΔ

Ο κ. Κουρουμπλής τονίζει στην επιστολή του ότι αυτή η τελευταία έκθεση του ΣΕΕΔΔ (121/Θ/2016) έχειουσιαστικά ακυρωθεί καθώς έχει αναπεμφθεί από τη Γενική Γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης με πρόσφατη απόφασή της (18 Ιουλίου) στην οποία αναφέρεται ρητά ότι ο δήμος Θέρμης έχει συμμορφωθεί πλήρως και δεν απαιτείται να προβεί στη σύνταξη συγκριτικών πινάκων όπως απαιτούσε η τελευταία έκθεση του ΣΕΕΔΔ. Επιπλέον, αναφέρει ότι η επίμαχη έκθεση του ΣΕΕΔΔ απορρίφθηκε και από το Εποπτικό Συμβούλιο του Σώματος Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων προς το οποίο είχαν απευθύνει σχετικό ερώτημα τόσο ο υπουργός Εσωτερικών, όσο και η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης.

Καταλήγοντας στην επιστολή του ο κ. Κουρουμπλήςαναφέρει ότι ο τρόπος συμμόρφωσης του δήμου Θέρμης αποτελεί ουσιαστικά οδηγό και για τους άλλους δήμους. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι «η θετική ανταπόκριση της Ε.Ε. στη συμμόρφωση του δήμου Θέρμης, τώρα που υπάρχει και δικαστική κρίση ως προς το δήμο αυτό, θα συμβάλει καταλυτικά στην τάχιστη προώθηση των διαδικασιών και για τους δύο λοιπούς δήμους».

Πηγή: άρθρο της εφημερίδας Μακεδονία στο voria.gr

Οne Salonica

Disqus Shortname

Comments system