Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Editors Picks

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Η Θεσσαλονίκη μέσα στο χρόνο | Στοά Μαλακοπή

Πρόσοψη του κτιρίου
Στην σημερινή πλατεία Χρηματιστηρίου εκτός από τους ανεμιστήρες και τα εντυπωσιακά συντριβάνια υπάρχει ένα διατηρητέο κτίριο του 1906 η στοά Μαλακοπή.




Tο εν λόγω κατασκεύασμα χτίστηκε το 1906 υπό την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι για να στεγάσει την Τράπεζα Θεσσαλονίκης που ιδρύθηκε το 1888 από την οικογένεια Αλλατίνι.  Το κτίριο στην αρχή χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία των Αλλατίνι ενώ έπειτα η εύπορη οικογένεια μετακόμισε στην γνωστή βίλα επί της Βασ. Όλγας όπου σήμερα στεγάζεται η περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας.

Άποψη του εσωτερικού ανεβαίνοντας στον 1ο όροφο
Από το 1907 ξεκίνησε να λειτουργεί στην στοά Μαλακοπή η Τράπεζα Θεσσαλονίκης με ιδρυτές και διαχειριστές τους αδερφούς Αλλατίνι. Η καινοτομία της εποχής ως προς την διαρρύθμιση της τράπεζας ήταν ότι ο Ποζέλι σχεδίασε έναν εσωτερικό διάδρομο με γυάλινη οροφή που εκατέρωθεν του βρίσκονταν όλα τα γραφεία και οι υπηρεσίες με τέτοιο τρόπο που το ταμείο να είναι το κέντρο της τράπεζας.
Άποψη του 1ου ορόφου από την σκάλα προς τον δεύτερο όροφο
Συνεχίζοντας το ταξίδι στο χρόνο ημερομηνία σταθμός για την τράπεζα είναι το 1917, η χρονιά της μεγάλης πυρκαγιάς πέρασε και δεν άγγιξε το κτίριο. Ενώ όλα τα υπόλοιπα κτίσματα του λεγόμενου Φραγκομαχαλά κάηκαν ολοσχερώς από την τριήμερη πύρηνη λαίλαπα η Τράπεζα Θεσσαλονίκης έμεινε άθικτη. Το 1926 το κτίσμα ανακαινίζεται από τον Γάλλο μηχανικό Μαξ Ρούμπενς, σήμερα υπάρχει ακόμη στην σιδερένια πόρτα της στοάς χαραγμένη η ημερομηνία της ανακαίνισης. Το 1940 επιτάσσεται από τους Ναζί και σταματά οριστικά η λειτουργία του. 

Η πόρτα του 2ου ορόφου σφραγισμένη
Σήμα κατατεθέν του κτίσματος αποτελεί το ρολόι που βρίσκεται στο κεντρικό αέτωμα του.  Το ρολόι αυτό πάγωσε κατά κάποιο τρόπο το χρόνο στην ώρα του μεγάλου σεισμού της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με μαρτυρίες σταμάτησε να λειτουργεί στις 20 Ιουνίου 1978 και ώρα 11:07 μ.μ. όταν συνέβη ο μεγάλος σεισμός της Θεσσαλονίκης. Μέχρι σήμερα δεν επισκευάστηκε κι ενώ όλα γύρω σταδιακά άλλαξαν το ρολόι έμεινε να θυμίζει εκείνη την δύσκολη για την πόλη στιγμή.

Το σταματημένο ρολόι
Σήμερα στη στοά στεγάζονται κάποια μπαρ ένα δικηγορικό γραφείο και ένα δωμάτιο απόδρασης μια νέα τάση της εποχής που γνωρίζει άνθιση τα τελευταία δύο χρόνια στην Θεσσαλονίκη. 

Άποψη της πλατείας Χρηματιστηρίου το βράδυ


Επιμέλεια: Δημήτρης Χάϊδας 

Πηγή: thessalonikihouses.gr

Φωτογραφίες:

Η φωτογραφία της πρόσοψης προέρχεται από το https://thessarchitecture.wordpress.com/ της Χρύσας Φραγκούδη.

Η φωτογραφία του ρολογιού προέρχεται από το http://thessalonikihouses.gr .

Οι φωτογραφίες του εσωτερικού και της πλατείας Χρηματιστηρίου προέρχονται από το αρχείο του Δημήτρη Χάϊδα.

Οne Salonica

Disqus Shortname

Comments system