Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Editors Picks

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Ο Τζιτζικώστας σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ για τα δημόσια ακίνητα


O Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας θα αναλάβει, μετά από συζήτηση που έχει γίνει με τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Πιτσιόρλα, τη συγκρότηση της επιτροπής που θα αξιολογήσει τα δημόσια ακίνητα της Θεσσαλονίκης, προκειμένου οι ιδιωτικοποιήσεις να αποτελέσουν ευκαιρία ανάπτυξης για το πολεοδομικό συγκρότημα.


Την πληροφορία αυτή της Voria.gr επιβεβαίωσε ο κ. Τζιτζικώστας ο οποίος τόνισε ότι έργο της επιτροπής θα είναι η αξιολόγηση των ακινήτων και η καταγραφή των απόψεων των τοπικών κοινωνιών όπως και των φορέων της πόλης, τεχνικών, οικονομικών αλλά και κοινωνικών.
Σημειώνεται πως στη συνάντηση Πιτσιόρλα με τους εκπροσώπους φορέων της Θεσσαλονίκης- μεταξύ αυτών ήταν και πολλοί αυτοδιοικητικοί- στο ΕΒΕΘ, στις 18 Απριλίου, είχε τονιστεί πως σκοπός της διοίκησης του Ταμείου δεν είναι η εκποίηση των ακινήτων του δημοσίου στη Θεσσαλονίκη, αλλά η αξιοποίησή τους.

Σε αυτά τα 12 ακίνητα, που κρίθηκαν ότι προσφέρονται για αξιοποίηση με διάφορες χρήσεις, περιλαμβάνονται δομημένα οικόπεδα και "ελεύθερες" εκτάσεις. Συγκεκριμένα στη λίστα είναι: το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, πρώην στρατόπεδα και στρατιωτικές εγκαταστάσεις ( Γκόνου, Μεγ. Αλέξανδρος και ΣΕΔΕΣ), η Στοά Μοδιάνο, το πάρκινγκ του ΟΛΘ, η μαρίνα της Αρετσούς, εκτάσεις σε Επανωμή και Αγγελοχώρι, δύο εκτάσεις των δήμων Θέρμης και Θερμαϊκού, ανατολικά του αεροδρομίου με μέτωπο στη θάλασσα, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ έχει συμπεριλάβει στον κατάλογο και το αεροδρόμιο "Μακεδονία" όπως και τον ΟΛΘ, παρότι το πρώτο ήδη πέρασε στην κοινοπραξία Fraport- Slentel και για την ΟΛΘ ΑΕ είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός πώλησής της.

Υπάρχει η πληροφορία ότι το ΤΑΙΠΕΔ, παρότι καταγράφεται σχετική υστέρηση στα έσοδα που προβλέπονται για το 2016 από τις αποκρατικοποιήσεις, συνεχίζει να τάσσεται υπέρ της αξιοποίησης των ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης κι όχι της εκποίησης, στη βάση της συνδιαμόρφωσης με τους φορείς της πόλης.

Εφ' όσον αυτή είναι η επιλογή, η λειτουργία της Επιτροπής που αναλαμβάνει να συστήσει η Π.Κ.Μ. είναι κρίσιμη και το έργο της δεν θα είναι εύκολο γιατί, για παράδειγμα, θα τεθούν θέματα που καίνε πολλούς δημάρχους, όπως η απόδοση στις τοπικές κοινωνίες των εκτάσεων των παλιών στρατοπέδων. Οι δήμοι δεν θέλουν το "ΤΑΙΠΕΔ του Στρατού", στο οποίο επιμένει ο κ. Καμμένος παρά την αντίθεση των δανειστών, θέλουν οι χώροι αυτοί να αποτελέσουν πυρήνες πρασίνου, ψυχαγωγίας, άθλησης και πολιτιστικών δράσεων, για τη δυτική αλλά και την ανατολική Θεσσαλονίκη.

Είναι επίσης τα ευαίσθητα ζητήματα της αξιοποίησης των σημαντικών παραθαλάσσιων ακινήτων και του κοινωνικού μερίσματος που θα διεκδικήσουν οι Δήμοι, αλλά γενικότερα είναι και ζητήματα περιβαλλοντικά, λειτουργιών στον αστικό ιστό (αγορά Μοδιάνο), που πρέπει να προσεγγισθούν από πολλές πλευρές.

Συνεπώς θα περιμένουμε από τον κ. Τζιτζικώστα να προχωρήσει στη σύσταση αυτής της Επιτροπής, γιατί το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων που πράγματι ανακινεί την τελματωμένη πραγματικότητα της πόλης, θα πρέπει να αξιοποιηθεί αναπτυξιακά για την πόλη για τους κατοίκους της.

Πηγή: Άρθρο της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στο voria.gr

Οne Salonica

Disqus Shortname

Comments system