Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Editors Picks

Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Νίκαια: 84 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 77 τραυματίες

Εκτός των 84 ανθρώπων οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους από την επίθεση με φορτηγό στη Νίκαια της νότιας Γαλλίας, το βράδυ της Πέμπτης, άλλοι 52 άνθρωποι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, εκ των οποίων 25 διατηρούνται στη ζωή με μηχανική υποστήριξη.

Τα στοιχεία έδωσε ο γενικός εισαγγελέας της Γαλλίας Φρανσουά Μολάν.

Η επίθεση έγινε ενώ χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονταν στους δρόμους της γαλλικής παραλιακής πόλης και παρακολουθούσαν τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 14ης Ιουλίου με πυροτεχνήματα.


Το προφίλ του δράστη

Ο δράστης της επίθεσης ταυτοποιήθηκε ως ο 31χρονος Μοχάμεντ Λαχουαέζ Μπουχλέλ, κάτοικος Νίκαιας με καταγωγή από την πόλη Μσάκεν της Τυνησίας.

Ο άνδρας φέρεται να έχει τρία παιδιά και να μην ήταν ιδιαίτερα αυστηρός στην τήρηση των μουσουλμανικών εθίμων, καθώς άνθρωποι που τον γνώριζαν σημειώνουν ότι δεν τηρούσε καν με ευλάβεια τη νηστεία του Ραμαζανίου.

Είχε γεννηθεί στις 3 Ιανουαρίου 1975 στην Τυνησία.
Εργαζόταν ως οδηγός και ταχυμεταφορέας.
Ήταν γνωστός στις αρχές για απειλές, βίαιη συμπεριφορά και μικροκλοπές μεταξύ 2010 και 2016
Είχε καταδικαστεί στις 24 Μαρτίου 2016 για χρήση βίας, όταν επιτέθηκε σε άλλο οδηγό με ξύλινη παλέτα, λόγω ενός τροχαίου περιστατικού
Οι μυστικές υπηρεσίες της Γαλλίας δεν είχαν γνώση κάποιας ένδειξης ριζοσπαστικοποίησής του
Η πρώην σύζυγός του έχει συλληφθεί και ανακρίνεται από τις γαλλικές αρχές.

Τα στοιχεία που έδωσε ο Γάλλος γενικός εισαγγελέας, σε σχέση με την πρόοδο των ερευνών των αρχών ασφαλείας είναι ότι:
Το φορτηγό ενοικιάστηκε στις 11 Ιουλίου και έπρεπε να επιστραφεί στις 13 του μήνα.
Μέσα στο όχημα, υπήρχαν αυτόματα όπλα, συγκεκριμένα δύο καλάσνικοφ, σφαίρες και μία χειροβομβίδα.
Βρέθηκαν επίσης ένα κινητό τηλέφωνο, ένα δίπλωμα οδήγησης και τραπεζικά στοιχεία
Το φορτηγό είχε βάρος 19 τόνων

Ανάμεσα στους 84 νεκρούς, βρίσκονται 10 παιδιά και έφηβοι.

Τρίμηνη παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και εθνικό πένθος
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος λίγες ώρες πριν την επίθεση, είχε ανακοινώσει ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα θα αρθεί στις 26 Ιουλίου, την παρέτεινε τελικώς για ακόμη τρεις μήνες.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι στη χώρα κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος από το Σάββατο μέχρι τη Δευτέρα.

Ολάντ: Αναντίρρητα τρομοκρατική πράξη
Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται στη Νίκαια, εμφανίστηκε βέβαιος ότι πρόκειται για περιστατικό τρομοκρατικής φύσης.

Τόνισε ότι η μάχη με την τρομοκρατία θα είναι μακρά, καθώς η Γαλλία αντιμετωπίζει έναν εχθρό ο οποίος «θα συνεχίσει να επιτίθεται σε ανθρώπους και σε χώρες για τους οποίους η ελευθερία είναι θεμελιακή αξία».

Ο κ. Ολάντ ανέφερε ότι η επίθεση έγινε για να ικανοποιηθεί «η βαρβαρότητα ενός ατόμου ή πιθανόν μιας οργάνωσης», ενώ αναφέρθηκε στους ξένους υπηκόους και στα παιδιά που έπεσαν θύματα.

«Θα ξεπεράσουμε τον πόνο γιατί είμαστε μια ενωμένη Γαλλία», κατέληξε.

Αποτροπιασμός και αλληλεγγύη από ξένους ηγέτες
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε «με τον πλέον έντονο τρόπο» την καταδίκη του για την «αποτροπιαστική τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια».

Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε «σοκαρισμένη και βαθιά θλιμμένη για τη φρικιαστική επίθεση στη Νίκαια».

«Είμαστε όλοι ενωμένοι και νιώθουμε αποστροφή για τη μαζική δολοφονία στη Νίκαια», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της συνόδου των χωρών της Ασίας και της Ε.Ε., η οποία διεξάγεται στη Μογγολία.

«Είμαι πεπεισμένη ότι, παρά τις δυσκολίες, θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη» κατέληξε η καγκελάριος.

Την αλληλεγγύη του προς τη Γαλλία, μετά την τρομοκρατική επίθεση, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε μήνυμά του, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έκανε λόγο για μία «θλιβερή» ημέρα για τη Γαλλία και την Ευρώπη.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει τη Γαλλία και θα συνεχίσει να τη στηρίζει, μαζί με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, στον αγώνα ενάντια της τρομοκρατίας, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δέσμευσή μας θα παραμείνει ακλόνητη όπως και η αλληλεγγύη μας», σημείωσε ο κ. Γιούνκερ.

«Αυτοί που έπεσαν θύμα της επίθεσης, ήταν άνθρωποι που γιόρταζαν "την ελευθερία, την ισότητα και την αδελφότητα"», υπογράμμισε στο μήνυμά του ο κ. Τουσκ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν την πάλη κατά της τρομοκρατίας στη σύνοδό τους τη Δευτέρα, μετά από σχετικό αίτημα της Γαλλίας.

Ιταλία, Γερμανία και Ισπανία ενέτεινα τους ελέγχους στα σύνορά τους με τη Γαλλία και στα αεροδρόμια.

Πηγή:  naftemporiki.gr

Οne Salonica

Disqus Shortname

Comments system