Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Editors Picks

Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Στεφάνι Δάφνης: μία ταινία μικρού μήκους

Η ταινία μικρού μήκους «Στεφάνι Δάφνης» δημοσιεύτηκε το 2015 και αποτέλεσε την πρώτη προσπάθεια ενός νέου να δείξει την αγάπη του για την παραγωγή, τη σκηνοθεσία και το σενάριο. Ο Ίαν Σογκογιάν είναι φοιτητής Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ., έχει σκηνοθετήσει στο παρελθόν stand-up comedies και πριν από ένα χρόνο αποφάσισε να κυνηγήσει το όνειρό του με την πρώτη του ταινία μικρού μήκους, η οποία διαδραματίζεται στη Θεσσαλονίκη, με ηθοποιούς και συντελεστές νέους φοιτητές της πόλης.


Ο Οβαννές -Ίαν συνηθίζεται να τον αποκαλούν- Σογκογιάν μίλησε αποκλειστικά στο allinSKG για την παραγωγή της ταινίας:
«Βλέπω ταινίες από πολύ μικρός και από τότε ήξερα τον κάθε ηθοποιό και σκηνοθέτη απ’έξω. Ήμουν 15 χρονών όταν πρώτη φορά είδα την ταινία του αγαπημένου μου σκηνοθέτη Κουέντιν Ταραντίνο «Pulp Fiction» και από τότε ήθελα να κάνω τη δική μου ταινία. Μετά από 7 χρόνια το κατάφερα. Το Σεπτέμβρη του 2014 έγραψα το πρώτο μου σενάριο με τίτλο Στεφάνι Δάφνης. Το Σεπτέμβριο του 2015 ξεκίνησα τα γυρίσματα και το Δεκέμβριο του 2015 ήταν έτοιμη η ταινία. Το μπάτζετ της ταινίας ήταν 185 ευρώ και γι' αυτό το λόγο πολλές ιδέες δεν μπόρεσα να τις υλοποιήσω, αλλά το πάθος που είχα για τον κινηματογράφο με βοήθησε να τελειώσω την πρώτη μου ταινία. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κάμερα-μαν της ταινίας μου τον Γιώργο Λουρίδα που με βοήθησε στην ταινία και τους ηθοποιούς μου, που παρά το γεγονός ότι δεν ήταν επαγγελματίες ηθοποιοί έδωσαν το καλύτερο τους εαυτό».


«Στεφάνι Δάφνης»
Οι απεγνωσμένες καταστάσεις χρειάζονται απεγνωσμένα μέτρα. Γι' αυτό το λόγο, τα τέσσερα αγόρια, ο Μαξ, ο Τίτος, ο Ορφέας και ο Μίκυ αποφάσισαν να τα βάλουν με τον Ρώσο αρχηγό μαφίας Βαλέρα Μπγκρόβ. Το σχέδιο ήταν απλό. Αλλά κάτι δεν πήγε καλά και η απλή ληστεία δεν τελείωσε καλά. Η ιστορία δείχνει τι έγινε πριν και μετά, και όχι κατά τη διάρκεια, της κακότεχνης ληστείας του πλυντηρίου αυτοκινήτων.

Το Στέφανι Δάφνης είναι μία neo-noir ταινία μικρού μήκους ελληνικής παραγωγής (2015), που κατατάσσεται ως αστυνομικό δράμα εγκλήματος και περιγράφει το πριν και το μετά μίας ληστείας σε ένα πλυντήριο αυτοκινήτων. Η ταινία μικρού μήκους, με διάρκεια 35 λεπτών, αποτελεί το ξεκίνημα ενός νέου σκηνοθέτη και συγγραφέα, του Οβαννές -Ίαν- Σογκογιάν. Η ταινία ενσωματώνει διάφορες θεματικές, όπως έγκλημα βίας και βλασφημία, καθώς και πολλές αναφορές σε άλλες ταινίες, όπως στις ταινίες του Κουέντιν Ταραντίνο: Reservoir Dogs, Pulp Fiction, From Dusk till Dawn και σε αυτές του Μάρτιν Σκορτσέζε: Goodfellas and The Departed.


ΤΡΙΒΙΑ
Η ταινία γυρίστηκε στη Θεσσαλονίκη. 
Η σκηνή με τους Ρώσους μαφιόζους γυρίστηκε σε γεωργιάνικο εστιατόριο Ιβερόν. 
Η καφετέρια Rosebud- Καφετέρια «Θερμαϊκός».
Η σκηνή στην παραλία γυρίστηκε στη Καλαμαριά.
Η σκηνή με την ανάκριση γυρίστηκε στο δικηγορικό γραφείο του Κώστα Λεοντιάδη. 
Η τελευταία σκηνή με τον δεμμένο Δράμα γυρίστηκε στη Σίνδο. 
Το όνομα της καφετέριας «Rosebud» είναι reference στη ταινία του Όρσον Ουέλς «Πολίτης Καιν» 1941
Η σκηνή που ο Μαξ (Λάζαρος Αναστασιάδης) και ο Μίκυ (Μάκης Κοντός) απειλούν ο ένας τον άλλον με τα όπλα είναι reference στη ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο «Reservoir Dogs» 1992 
Η σκηνή με την ατάκα «Τι έχει στη Βουλγαρία? – Βούλγαρους!» είναι reference στη ταινία «From Dusk till Dawn» 1996 του Ρόμπερτ Ροντρίγκες. 
Στη σκηνή που ο Μαξ πιάνει τον Μίκυ από το λαιμό και το χώνει μέσα στο βαλιτσάκι με τα λόγια «βλέπεις λεφτά?» δεν υπήρχε στο σενάριο ήταν ο αυτοσχεδιασμός του ηθοποιού Λαζάρου Αναστασιάδη.
Ο Κωνσταντίνος Μουσούντας (ο Ορφέας) στη πραγματικότητα δεν είναι βίγκαν.
Η ατάκα του Δράμα «Groovy» είναι η ατάκα του Ας από τη τριλογία «Evil Dead» (1981,1987,(1992)
Το παρατσούκλι Δράμα από τη σειρά «Entourage» 2004–2011, έτσι έλεγαν έναν από τους πρωταγωνιστές. 
Από όλους τους ηθοποιούς μόνο ο Σίμος Φλέσας (ο μπράβος του Μπαγκρόβ σπουδάζει κινηματογραφική σχολή.
Το επίθετο του Μπαγκρόβ- από τη Ρώσικη ταινία του Αλεκσέι Μπαλαμπανόβ «Αδερφός/Brat» 1997

Σενάριο και σκηνοθεσία: Οβάννες «Ίαν» Σογκογιάν
Κάμερα και Μοντάζ: Γιώργος Λουρίδας 
Μουσική: Ross Bugden and Face of another 
Hθοποιοί: Λάζαρος Αναστασιάδης, Γεράσιμος Κοντός, Χριστόφορος Αρκούδης, Κωνσταντίνος Μουσούντας, Αλέξανδρος Τσακαλίδης, Αγγελική Τσακαλίδου, Ειρήνη Πρίντεζη, Σίμος Φλέσας και Σάββας Κοτσίδης.


Οne Salonica

Disqus Shortname

Comments system