Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Editors Picks

Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Τις ενώνει το γάντι, τις χωρίζει…

Πριν δύο χρόνια επί συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών ξεκίνησαν διαμαρτυρία διαρκείας εξαιτίας της ένταξης τους στο καθεστώς της διαθεσιμότητας.

Στην απεργιακή τους κινητοποίηση τότε συμπαραστάθηκαν η ΑΔΕΔΥ και πλήθος κόσμου απλών πολιτών που συγκεντρώνονταν μαζί τους έξω από το Υποικ. Ακόμη στο πλευρό των καθαριστριών ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και πιο συγκεκριμένα βουλευτές του αντιπολιτευόμενου κόμματος: 
Βούτσης, Κωνσταντοπούλου, Μητρόπουλος, Κατρούγκαλος και άλλοι.
Παράλληλα κατά την διάρκεια της κινητοποίησης του ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύθηκε ότι θα μεριμνήσει για τον επαναδιορισμό τους. Έτσι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τήρησε την δέσμευση της στο έπακρον εξαργυρώνοντας την στήριξη των καθαριστριών για τις εκλογικές μάχες που έδωσαν το απερχόμενο έτος. Διόρισε ξανά τις καθαρίστριες αποκαθιστώντας έτσι σύμφωνα με την δική του οπτική την αδικία και μάλιστα όχι σε θέσεις καθαριστριών, αλλά ως γραμματείς δικαστηρίων σύμφωνα με το ΦΕΚ που εκδόθηκε και υπογράφηκε από τον υπουργό δικαιοσύνης Νικολάο Παρασκευόπουλο στις 26 Οκτωβρίου του 2015.

Αντίθετα με την περίπτωση των καθαριστριών του Υποικ σήμερα σε απεργία βρίσκονται οι καθαρίστριες του ΟΣΥ που είναι ο οργανισμός (Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε) στην Αθήνα. Οι εν λόγω καθαρίστριες την Τρίτη 17 Μαϊου συμπλήρωσαν 11 ημέρες απεργίας διεκδικώντας από τον εργολάβο που έχει αναλάβει το έργο καθαρισμού των λεωφορείων τα δεδουλευμένα 4 μηνών. Μάλιστα οι εργαζόμενες δήλωσαν ότι εργάζονται πάντοτε 21:00 με 3:00 τα χαράματα χωρίς η εταιρεία να τις πληρώνει το νυχτερινό μπόνους. Ακόμη ο εργολάβος πάντοτε πλήρωνε και πληρώνει καθυστερημένα σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, επίσης για να μην τους πληρώνει ολόκληρο το μισθό δίνει επιπλέον ρεπό. Επομένως μιλάμε ξεκάθαρα για ένα καθεστώς εργασιακής δουλειάς.

Στο σημείο αυτό εύλογα κάποιος μπορεί να ρωτήσει πού είναι η κυβέρνηση της αριστεράς; Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ που υπερασπίζεται τους φτωχούς και τους μικρομεσαίους δεν κατεβαίνει στο πλάι των καθαριστριών στις απεργιακές κινητοποιήσεις; Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ είτε ως αντιπολίτευση είτε ως κυβέρνηση πάντοτε συμμετάσχει σε διαμαρτυρίες. Παραταύτα αυτή τη φορά περιορίστηκε στη δήλωση του υπουργού υποδομών,μεταφορών και δικτύων κ. Σπίρτζη περί επίλυσης του προβλήματος με τον ίδιο τρόπο που γίνεται στα νοσοκομεία. Δηλαδή με την υπογραφή ατομικών συμβάσεων με πλήρη δικαιώματα και στις αστικές μεταφορές. Μένει να δούμε αν η υπόσχεση αυτή τηρηθεί γιατί ως προς την αντιμετώπιση της κινητοποίησης τους βλέπουμε ξεκάθαρα μεγάλη διαφορά σε σχέση με τις εργαζόμενες του Υποικ. 

Κάπως έτσι γεννάται ένα ακόμη λογικό ερώτημα. Γιατί υπάρχει αυτή η αντιμετώπιση ; Γιατί υφίστανται αυτή η διαφορά ως προς την συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ, των σωματείων εργαζομένων ακόμη και του απλού κόσμου στο πρόσωπο των καθαριστριών του ΟΣΥ ; Δεν δύναμαι να πιστέψω ότι η διαφορά αυτή οφείλεται στην δέσμευση της κυβέρνησης καθώς ως τώρα η κυβέρνηση μόνο δύο δεσμεύσεις τήρησε προς τους εργαζομένους της ΕΡΤ και τις καθαρίστριες του Υποικ. Ίσως λοιπόν οφείλεται στο διαφορετικό καθεστώς εργασίας. Παρόλα τα κοινά που μπορεί να έχουν οι καθαρίστριες είναι πασιφανές πως τις ενώνει το γάντι, τις χωρίζει το καθεστώς εργασίας!

Δημήτρης Χάϊδας 

Οne Salonica

Disqus Shortname

Comments system