Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Editors Picks

Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Ανακύκλωση με κάρτα και εκπτώσεις στο Δήμο Θεσσαλονίκης

Ο δήμος Θεσσαλονίκης σχεδιάζει να εκδώσει την ανταποδοτική κάρτα για τους πολίτες με στόχο τη δημιουργία ενός μηχανισμού παροχής κινήτρων.



Την ανταποδοτική κάρτα πολιτών σε συνδυασμό με τη δημιουργία πράσινων σημείων προβλέπει μεταξύ άλλων το Τοπικό Σχέδιο Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων του δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει ορίζοντα υλοποίησης το 2020. 

Μέσω της κάρτας, την οποία σχεδιάζει να εκδώσει ο δήμος Θεσσαλονίκης, οι δημότες θα έχουν τη δυνατότητα να κερδίζουν εκπτώσεις σε υπηρεσίες του δήμου. Για την υλοποίηση του σχεδίου για την ανταποδοτική κάρτα είναι αρχικά απαραίτηση η δημιουργία των πράσινων σημείων. 

Τι είναι τα Πράσινα Σημεία 

Στη Θεσσαλονίκη σχεδιάζεται να δημιουργηθεί ένα δίκτυο Πράσινων Σημείων με στόχο την ενίσχυση της λογικής διαλογή στην πηγή. Στόχος είναι να δημιουργηθούν δύο μεγάλα πράσινα σημεία στην ανατολική και δυτική πλευρά του δήμου καθώς και σταδιακά 25 μικρότερα στις γειτονιές.

Πρόκειται για χώρους αποθήκευσης ανακυκλώσιμων αποβλήτων και χρησιμοποιημένων αντικειμένων και εξοπλισμού, εν αναμονή υποβολής τους σε κάποια εργασία ανάκτησης ή επαναχρησιμοποίησης. Στόχος είναι στα σημεία αυτά οι δημότες να αφήνουν εκεί ανακυκλώσιμα υλικά, χωριστά συλλεχθέντα, όπως χαρτί, γυαλί, μέταλλα, πλαστικά, υφάσματα, βρώσιμα έλαια ή χρησιμοποιημένα αντικείμενα και εξοπλισμό (όπως ρουχισμό, έπιπλα, ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό), προκειμένου να προωθηθούν στη συνέχεια για ανακύκλωση ή για επαναχρησιμοποίηση.

Προκείμενου να ενισχυθεί η λειτουργία των Πράσινων Σημείων, προτείνεται η έναρξη εφαρμογής της Ανταποδοτικής Κάρτας του Πολίτη με στόχο τη δημιουργία ενός μηχανισμού παροχής κινήτρων.

Συγκεκριμένα, με τη λειτουργία των πράσινων σημείων, η κάρτα δημοτών θα μπορούσε να εφαρμοστεί για τη δημιουργία ενός ανταποδοτικού συστήματος ως εξής: 

1. Ο Δήμος εκδίδει μία ατομική κάρτα για κάθε δημότη

2. Οι δημότες συλλέγουν και μεταφέρουν ανακυκλώσιμα και λοιπά υλικά στο πράσινο σημείο, τα οποία ζυγίζονται και καταχωρούνται σε βασικές κατηγορίες (π.χ. ογκώδη, ανακυκλώσιμα, υλικά επαναχρησιμοποίησης)

3. Για κάθε υλικό που ζυγίζεται, συγκεντρώνονται πόντοι στην κάρτα

4. Οι δημότες χρησιμοποιούν την κάρτα για εκπτώσεις είτε στις υπηρεσίες του Δήμου (π.χ. Πολιτιστικές Εκδηλώσεις του Δήμου, Παιδικοί Σταθμοί, parking), είτε σε συνεργαζόμενα εμπορικά καταστήματα της περιοχής. 

Πηγή: Μακεδονία

Οne Salonica

Disqus Shortname

Comments system