
Βρίσκονται πίσω από το σημερινό νοσοκομείο Αγ. Δημήτριος, έξω από τα ανατολικά τείχη της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα πάρκο διαφορετικό από τα άλλα, καθώς εκτός από τα πεύκα, το γρασίδι και την ωραία θέα εκεί θα βρείτε και ορισμένα κτίσματα κάπως… «περίεργα».
Τα κτίρια αυτά, που σε κάποιους θυμίζουν τα δημιουργήματα του Γκαουντί στο πάρκο Γκουέλ της Βαρκελώνης, θεωρείται ότι αποτελούν ένα μοναδικό ολοκληρωμένο δημιούργημα του αρχιτεκτονικού ρεύματος της φανταστικής αρχιτεκτονικής στη Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα, σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη των αρχιτεκτόνων Πελαγίας Αστρεινίδου και Κλεοπάτρας Θεολογίδου που «αλιεύσαμε» στο Ιντερνετ, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι Κήποι κτίστηκαν από την αρχή για να αποτελέσουν τον κήπο του νοσοκομείου.
Σημειώνεται ότι οι “Κήποι του πασά”, ονομασία που δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένο πρόσωπο,διαμορφώθηκαν το 1904 σύμφωνα με εντοιχισμένη επιγραφή.
Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, στη σύνθεση κυριαρχούν οι απομιμήσεις φυτικών και ζωικών μορφών, ενώ σημαντική θέση είχε το νερό. Σήμερα δεν μπορούμε να έχουμε σαφή εικόνα των κήπων σε λειτουργία, μπορούμε όμως, σύμφωνα πάντα με την μελέτη, «να υποθέσουμε ότι το νερό ελεγχόταν, είτε έπεφτε με ορμή είτε επιτηδευμένα σταγόνα-σταγόνα ή κυλούσε σε μικρά ακάλυπτα αυλάκια για να ξαναπέσει με ορμή ή λίμναζε στη στέρνα».