Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Editors Picks

Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Οι άτρωτοι του Μαξίμου

Με ποιους πίνει καφέ ο πρωθυπουργός κάθε πρωΐ στο Μαξίμου, ποιοι είναι θεσμικά και ποιος ο πρότερος βίος αυτών; Αυτά κι άλλα απαντά σήμερα στην έκδοση της η γερμανική Die Welt am Sonntag.

Αρχικά η εφημερίδα καταγράφει ότι ο πρωϊνός καφές του κυβερνητικού επιτελείου είναι η πρώτη συνάντηση ενημέρωσης για τα κύρια ζητήματα κάθε ημέρας. Η σύνθεση των συμμετεχόντων αλλάζει και εξαρτάται από τα θέματα κάθε ημέρας όμως ανεξάρτητα απ΄αυτά καθημερινή είναι η παρουσία δύο ανδρών που τα γραφεία τους βρίσκονται στο πρώτο όροφο του μεγάρου Μαξίμου.

Αποκαλούνται σύμφωνα με την Die Welt οι αιώνιοι. Είναι εντός κάθε κυβερνητικού σχήματος και πρόκειται για τους: Αλέκο Φλαμπουράρη υπουργό Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου και Νίκο Παππά υπουργό Επικρατείας. 

Το alter ego


Με τον 40χρονο Παππά ο πρωθυπουργός συνδέεται μέσω μιας φιλίας που φθάνει μέχρι τη δεκαετία του 90. Ο Παππάς ζούσε στην Γλασγκώβη όπου είχε σπουδάσει οικονομικά, όταν ο Τσίπρα εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το 2008. Τηλεφώνησε στον Παππά και του είπε " Έλα πίσω, σε χρειάζομαι". Εκείνος δεν το σκέφτηκε στιγμή μάζεψε τα πράγματα του και ήρθε. Έκτοτε ο Παππάς είναι πάντοτε δίπλα στον Τσίπρα, ο Τσίπρας δεν εμπιστεύεται κανέναν άλλο τόσο όσο τον Παππά και αντίστοιχα ο Παππάς ασκεί τεράστια επιρροή όσο κανείς άλλος στον Τσίπρα.

Σε κάθε συζήτηση για την κρίση, σε κάθε συζήτηση για το προσφυγικό με ξένους πολιτικούς ο Παππάς κάθεται μαζί του στο τραπέζι. Ο Παππάς είναι απαραίτητος για τον Τσίπρα λόγω της άριστης γνώσης Αγγλικών."Για κάθε άγνωστη λέξη ο Τσίπρας ρωτά τον Παππά" αναφέρει η Die Welt. Σχετικά με την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Παππά ευρωπαίος διπλωμάτης δηλώνει: " Όταν μιλάς με τον Παππά, είναι σα να έχεις μιλήσει με τον Τσίπρα."

Ο Παππάς τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ και του πολιτικού ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ στο κεντροαριστερό χώρο. 

Ο μέντορας



Ενώ ο Παππάς είναι ο δίδυμος πολιτικά αδερφός του Τσίπρα, ο 78χρονος Φλαμπουράρης είναι ο πατρικός φίλος του. Ο Φλαμπουράρης προέρχεται από το χώρο των ευρωκομμουνιστών όπως πολλά άλλα μέλη του κόμματος και έχει υπογράψει την  ιδρυτική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Τσίπρας γνωρίζει τον Αλέκο Φλαμπουράρη από τα νεανικά του χρόνια: Είναι στενός φίλος του πατέρα του Παύλου Τσίπρα και εργολάβος όπως και αυτός. Η βίλλα του Φλαμπουράρη στην Αίγινα για τον πρωθυπουργό και την οικογένεια του είναι τόσο οικεία σαν δεύτερο σπίτι. Είναι ο μέντορας του πρωθυπουργού και είναι ο δεύτερος αιώνιος του κυβερνητικού επιτελείου όπως ο Παππάς. Αυτό είναι εύληπτο καθώς κατηγορήθηκε για κάποιες εικαζόμενες οικονομικές παρατυπίες οι οποίες απ ' ότι φαίνεται δεν τον επηρέασαν καθόλου. Επίσης στο σπίτι του δέχθηκε δύο εμπρηστικές επιθέσεις και σήμερα φυλάσσεται από 80 αστυνομικούς σύμφωνα με την εφημερίδα "Το Βήμα".


Δημήτρης Χάϊδας




Οne Salonica

Disqus Shortname

Comments system