Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Editors Picks

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Απουσία Μπουτάρη εν μέσω της θύελλας για τις εργολαβίες καθαριότητας

Σκληρή επίθεση από την αντιπολίτευση στη διοίκηση του δήμου για τις εργολαβίες σε εταιρείες-φαντάσματα. Βολές Καλαφάτη για την απουσία Μπουτάρη.
Απόντος του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, σε βαριά ατμόσφαιρα για την πλειοψηφούσα παράταξη και με πυρά από την αντιπολίτευση συζητήθηκε σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο το καυτό θέμα των προμηθειών και των έργων στο δήμο Θεσσαλονίκης. 
Σαρωτικές ήταν οι εξελίξεις από την περασμένη Παρασκευή στο θέμα με τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής Εφραιμ Κυριζίδη, Ανδρέα Κουράκη και Γιώργου Αβαρλή να πραγματοποιούν αυτοψίες στις εγκαταστάσεις των αναδόχων και να παρουσιάζουν φωτογραφίες που αποτυπώνουν εικόνα εγκατάλειψης στις έδρες των εμπλεκόμενων εταιρειών και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Θανάση Παππά να περνά στην αντεπίθεση καταθέτοντας και ο ίδιος στο δημοτικό συμβούλιο φωτογραφίες κατά την παραλαβή υλικού από τις εν λόγω εταιρείες (κάδους και κοντέινερ). 


Στην Κύπρο ο Μπουτάρης – Δραπέτη τον χαρακτήρισε ο Καλαφάτης  



Αίσθηση πάντως προκάλεσε η απουσία του δημάρχου, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο σε προγραμματισμένη εκδήλωση τράπεζας. Την απουσία του επιχείρησε να δικαιολογήσει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο οποίος από την έναρξη της συνεδρίασης τόνισε ότι η εκδήλωση είχε προγραμματιστεί εδώ και ένα μήνα. 



Σχολιάζοντας την απουσία του κ. Μπουτάρη, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σταύρος Καλαφάτης χαρακτήρισε τον δήμαρχο δραπέτη και έκανε λόγο για πολύ σοβαρή κατάσταση.  



«Ο δήμαρχος δραπέτευσε. Επέλεξε να μην ακυρώσει μη θεσμικές υποχρεώσεις του. Ήταν προσωπική δική του υποχρεώση. Αν ήμουν εγώ δε θα μπορούσα να κοιμηθώ το βράδυ. Ο δήμαρχος διοικεί ένα κομμάτι του δήμου που όσο το πλησιάζεις τόσο πιο έντονη είναι η δυσωσμία. Ο Μπουτάρης μοιράζει μανταλάκια για να κλείσουμε τις μύτες μας. Αυτό έκανε με την υποτονική συμπεριφορά του. Αδιανόητο μια τέτοια κρίσιμη μέρα να μην είναι εδώ ο κ. Μπουτάρης. Τον καλούμε να μην επιχειρήσει να δραπετεύσει από τις ευθύνες του» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της παράταξης «Εντάξει». «Μετά από πολλά χρόνια η οικονομική επιθεωρήτρια μπαίνει ξανά στο δήμο Θεσσαλονίκης, επί διοικήσεως Μπουτάρη» υπογράμμισε. Ζήτησε για το θέμα να υπάρξει έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για το τι συμβαίνει στην καθαριότητα και το τι γίνεται με τους διαγωνισμούς. 



Αβαρλής: Φυγομαχεί ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης



Για «φυγομαχία» κατηγόρησε τον δήμαρχο ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη – Ανοιχτή Πόλη» Γιώργος Αβαρλής. «Θα έπρεπε  να ήταν παρών και να ακυρώσει ότι είχε» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Αβραλής άσκησε σκληρή κριτική και στον πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής Πέτρο Λεκάκη, ο οποίος δεν συμμετείχε στην αυτοψία της περασμένης Παρασκευής.

Παρουσίασε ακόμη στο δημοτικό συμβούλιο τις παρακάτω φωτογραφίες (και η κεντρική φώτο) των... εγκαταστάσεων των εταιρειών από την αυτοψία της Παρασκευής:


Ο έλεγχος από τα τρία μέλη της Οικονομικής Επιτροπής


Τρία μέλη της Οικονομικής Επιτροπής ο Εφραιμ Κυριζίδης, ο Ανδρέας Κουράκης και ο Γιώργος Αβαρλής πραγματοποίησαν αυτοψία την περασμένη Παρασκευή μετά από απόφαση τόσο του δημοτικού συμβουλίου όσο και της Οικονομικής Επιτροπής. Τα όσα διαδραματίστηκαν εκείνη την ημέρα περιέγραψε ο δημοτικός σύμβουλος Εφραίμ Κυριζίδης. «Δεν υπήρχαν πουθενά ταμπέλες, ούτε εργαζόμενοι. Δυσκολευτήκαμε να βρούμε τις εγκαταστάσεις» εξήγησε ο κ. Κυριζίδης. «Προκύπτουν σοβαρά ζητήματα για τις εν λόγω εταιρείες που μονοπωλούν τους διαγωνισμούς. Δυστυχώς ο δήμαρχος είναι απών» είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για την αυτοψία της περασμένης Παρασκευής ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Αβαρλής περιέγραψε τις εγκαταστάσεις στο Καλοχώρι κοτέτσι. «Εύχομαι και ελπίζω να μην είναι πραγματικότητα όλα αυτά. Να έρθουν οι εταιρείες και να πουν ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Γιατί αν δε συμβεί αυτό θα πρέπει η διοίκηση να αποσύρει όλες τις συμβάσεις» σημείωσε.

Για σοβαρή κατάσταση έκανε λόγο ο δημοτικός σύμβουλος της διοικούσας παράταξης Ανδρέας Κουράκης, ο οποίος ουσιαστικά ξεκαθάρισε τη θέση του και κράτησε αποστάσεις. Ο κ. Κουράκης δήλωσε σοκαρισμένος από την όλ εξέλιξη της υπόθεσης με τις εταιρείες και τους διαγωνισμούς. «Η θέση η δική μου είναι δύσκολη, από τη μια πρέπει να υπερασπιστώ τη θέση της διοίκησης και από την άλλη το καθήκον ως δημοτικός σύμβουλος». «Τα γεγονότα τρέχουν πολύ γρήγορα. Ο δήμαρχος πρέπει να κάνει ενέργειες, είναι ενημερωμένος για όλα αυτά» σημείωσε, κάνοντας έκκληση για διαφάνεια.

Φωτογραφίες από τις εταιρείες έδωσε ο αντιδήμαρχος

Για προβληματικές καταστάσεις στις υπηρεσίες οι οποίες προέχονται από το παρελθόν, έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Θανάσης Παππάς, ο οποίος σημείωσε ότι γίνονται προσπάθειες για να διορθωθούν. Ο κ. Παππάς, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του στον δήμαρχο και η οποία όμως δεν έγινε δεκτή, ανέφερε ότι τον Νοέμβριο του 2014 είχε πάει σε μια από τις δύο εταιρείες κλιμάκιο από το δήμο και υπήρχαν κανονικά εγκαταστάσεις. Μάλιστα έδωσε και φωτογραφίες από την παραλαβή υλικού στον δήμου από τις εν λόγω εταιρείες.

Κατά την ομιλία του ο κ. Παππάς υπεραμύνθηκε των ενεργειών του και έκανε λόγο για ενορχηστρωμένες ενέργειες και εκβιασμούς, ενώ υπενθύμισε ότι είναι σε εξέλιξη εσωτερικοί έλεγχοι και ΕΔΕ που διέταξε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον κ. Παππά, αναφορικά με τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν σε σάιτ, η εταιρεία έστειλε εξώδικο, στο οποίο παρουσιάζονται φωτογραφίες με εργοτάξιο, που όπως ισχυρίζεται η εταιρεία, είναι άλλο από αυτό που προβάλλεται στις φωτογραφίες.
Αβραμόπουλος: Απαιτείται να κυριαρχεί διαφάνεια
«Η διοίκηση Μπουτάρει οφείλει έχοντας την πολιτική νομιμοποίηση και ισχύ να προχωρήσει από την πλευρά της σε όλα τα μέτρα που απαιτούνται για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος.
Μιλώντας από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, έκανε λόγο για ένα «πολύπαθο δήμο», ο οποίος «έχει υποστεί τεράστια ζημία σε υλικό επίπεδο πολλών εκατ. ευρώ παραλείψεις και πράξεις προηγούμενων διοικήσεων». «Αρα αυτό που απαιτείται είναι να κυριαρχεί η διαφάνεια και η χριστή διοίκηση όταν είναι φορτωμένος με όλες αυτές τις ευθύνες που κουβαλάει από το παρελθόν. Κάθε σκιά, υπόδειξη η οποία διατυπώντεται είτε από τις ελεγκτικές αρχές, είτε από κάθε πολίτη πρέπει και να διερευνάται και να ελέγεται και να αντιμετωπίζεται με όλα τα μέσα που διαθέτει το δημοτικό συμβούλιο. Και σε κανέναν δεν επιτρέπεται ως μέσο εύκολου πλουτισμού και παράνομου οφέλους, είτε είναι εργολάβος, είτε ανάδοχος εταιρίών, είτε ο μηχανικός, είτε οι εταιριίες που είδαμε σήμερα. Εμείς δεν είμαστε δικαστήριο εδώ πέρα, δεν δικάζουμε κανέναν ούτε μπορούμε να βγάλουμε δικαστική κρίση» σημείωσε. «Κι αν υπάρχουν στοιχεία που οδηγούν κάποιους σε κρίση δικαστική δεν είναι δική μας δουλειά να το αποφασίσουμε αλλά των αρμοδίων δικαστικών οργάνων. Εμείς δεν κάνουμε δικαστήριο εδώ, δεν δικάζουμε κανέναν» τόνισε.

Πηγή: voria.gr

Οne Salonica

Disqus Shortname

Comments system