Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Editors Picks

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Στην κατασκήνωση του Άγιου Ανδρέα οι πρώτες οικογένειες προσφύγων

Στην 4η Κατασκήνωση του Άγιου Ανδρέα έφτασαν από το λιμάνι του Πειραιά οι πρώτες οικογένειες προσφύγων και μεταναστών. Τις οικογένειες υποδέχτηκε ο δήμαρχος Μαραθώνα κ. Ηλίας Ψινάκης ενώ μοιράστηκαν στα παιδιά, παιχνίδια και γλυκά. Από το λιμάνι του Πειραιά μεταφέρθηκαν 700 πρόσφυγες σε Τρίκαλα, Λάρισα και Άγιο Ανδρέα. 
Παράλληλα, εντοπίστηκαν και προωθήθηκαν σε δομές φιλοξενίας ομάδες προσφύγων που βρίσκονταν εγκαταλειμμένοι – αρκετοί από παράνομους διακινητές – σε διάφορα σημεία (βενζινάδικα κ.λπ.) κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου. Από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι προκειμένου οι πρόσφυγες να μην πέφτουν θύματα εξαπάτησης ή αισχροκέρδειας από επιτήδειους.

Στην επιχείρηση μεταφοράς συντονίστηκαν με επιτυχία όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ με μέριμνα της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας συμπληρώθηκαν όλες οι ανάγκες των δομών αυτών σε απαραίτητα είδη (υπνόσακοι, τρόφιμα κ.λπ.).

Την σίτιση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων, καθώς και την συντηρηση των εγκαταστάσεων την έχουν αναλάβει οι Ενοπλες Δυυνάμεις.

Δραματική κατάσταση στην Ειδομένη
Ακόμη μια δύσκολη μέρα, μέσα στη λάσπη και τη βροχή, περνούν στην Ειδομένη οι 13.000 πρόσφυγες, οι οποίοι βλέπουν τις ελπίδες τους για συνέχιση του ταξιδιού τους να εξανεμίζονται, καθώς από την περασμένη Δευτέρα, η ροή έχει διακοπεί και η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ παραμένει κλειστή.

Η βροχή δεν σταμάτησε να πέφτει καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας, πλημμυρίζοντας σκηνές και παρασύροντας ή καταστρέφοντας τα λιγοστά πράγματα που έχουν απομείνει πια στους ταλαιπωρημένους αυτούς ανθρώπους.

Πρόσφυγες αλλά και μέλη των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων πάλευαν όλη τη νύχτα για να προστατεύσουν κυρίως τα παιδιά από τη βροχή, τα λασπόνερα και το κρύο μεταφέροντας ορισμένες από τις σκηνές σε πιο προστατευμένα σημεία.

Την ίδια στιγμή οι άθλιες συνθήκες, που επικρατούν - παρά τις προσπάθειες κράτους και ΜΚΟ - έχουν ως αποτέλεσμα δεκάδες παιδιά να έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο με λοιμώξεις, ενώ εθελοντές γιατροί αλλά και κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ δίνουν «μάχη» για να μην εμφανιστούν επιδημίες.

Τα σύνορα παραμένουν κλειστά εδώ και τρεις ημέρες και όπως όλα δείχνουν οι Σκοπιανοί δεν πρόκειται να ανοίξουν ξανά τη δίοδο προς τον βαλκανικό δρόμο.

Ωστόσο, παρά τις άθλιες συνθήκες, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν το σημείο. Προσπαθούν να οργανωθούν καλύτερα, απέναντι στην αντιξοότητα του καιρού και «θωρακίζουν» τις σκηνές τους με πρόσθετα πλαστικά κομμάτια, ενώ γράφουν απέξω και το όνομά τους στα αραβικά, προσπαθώντας να υποδηλώσουν ότι εκεί είναι το σπίτι τους.

Ελάχιστοι επέλεξαν το πρωί να φύγουν από την Ειδομένη με ταξί. Οι υπόλοιποι μπήκαν στην τεράστια ουρά που σχηματίζεται με το πρώτο φως της ημέρας για να πάρουν το πρωινό που μοιράζει η ΜΚΟ Praksis. Κάποιοι, που ήλπιζαν ότι τα σύνορα θα άνοιγαν με την τελευταία Σύνοδο στις Βρυξέλλες, έχουν απογοητευθεί. Δεν διστάζουν δε να διατυπώσουν φόβους ότι θα παραμείνουν «κολλημένοι» στην Ειδομένη και στην επόμενη Σύνοδο…

Νέες αφίξεις προσφύγεων στον Πειραιά
Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον 3.500 μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται στο λιμάνι του Πειραιά, στους 4 χώρους που έχει διαθέσει ο ΟΛΠ. Σε μια προσπάθεια να αποφορτιστούν οι επιβατικοί σταθμοί, περίπου 1000 άτομα εντός της ημέρας αναμένεται να μεταφερθούν σε χώρους προσωρινής φιλοξενίας.

Σύμφωνα με πηγές από την περιφερειακή ενότητα Πειραιά, στο λιμάνι του Πειραιά αναμένονται 11 πούλμαν, όπου θα παραλάβουν περίπου 1.000 μετανάστες και πρόσφυγες για να τους μεταφέρουν και να τους διαμοιράσουν σε κατασκήνωση στον Αγ. Αντρέα στη Νέα Μάκρη, σε ξενοδοχεία που έχουν διατεθεί στις Θερμοπύλες, αλλά και σε διαμορφωμένο κέντρο στα Τρίκαλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες παρά τη μεγάλη ταλαιπωρία που υφίστανται αρνούνται να μετακινηθούν, καθώς δέχονται μηνύματα από δικά τους άτομα στο κινητά που τους υπόσχονται ότι μπορούν να τους περάσουν από τα σύνορα.

Ο εκπρόσωπος τύπου του λιμενικού σώματος ελληνικής ακτοφυλακής, μιλώντας το πρωί στην πύλη Ε-2 σε δημοσιογράφους, ανέφερε ότι αυτό που θέλει να επισημάνει είναι ότι από την πρώτη στιγμή που το λιμάνι του Πειραιά ορίστηκε ως ένας τόπος προσωρινής παραμονής προσφύγων και μεταναστών υπάρχει μια άριστη συνεργασία του κεντρικού λιμεναρχείου του Πειραιά, των αρμόδιων υπηρεσιών της ελληνικής αστυνομίας, των εθελοντών και των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενταθεί σε τέτοιο βαθμό και δεν έχει δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα από πλευράς τάξης και ασφάλειας. Οι περιπολίες στελεχών είναι συνεχόμενες πρόσθεσε και τόνισε ότι τα στελέχη του λιμεναρχείου επεμβαίνουν συνεχώς, προκειμένου να μπορέσουν να διαχειριστούν ακόμα και λειτουργικά προβλήματα των ανθρώπων αυτών.

Στις 9.40 το πρωί αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας» μεταφέροντας 307 μετανάστες και πρόσφυγες από τα Δωδεκάνησα. Συγκεκριμένα το πλοίο παρέλαβε 1 άτομο από τη Ρόδο, 6 από την Κω και 300 από τη Λέρο.

Το απόγευμα αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά, και συγκεκριμένα στις 23:35 το βράδυ, από Καβάλα, Χίο Μυτιλήνη, Σάμο, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Νήσος Μύκονος" το οποίο θα μεταφέρει και αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, 300 μετανάστες και πρόσφυγες.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά με χθεσινή ανακοίνωσή της επισημαίνει την ανάγκη η κυβέρνηση να προχωρήσει στον ορισμό και άλλων λιμανιών προκειμένου να κατευθύνονται οι προσφυγικές ροές από τα νησιά αλλά και να οριστούν νέου χώροι διαμονής προσφύγων στο λεκανοπέδιο, ώστε να μη δημιουργηθούν συνθήκες μόνιμης διαμονής στο χώρο του λιμανιού του Πειραιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή η Περιφέρεια Αττικής έχει συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη των δημάρχων του λεκανοπεδίου όπου μεταξύ άλλων αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών.

To προσφυγικό δράμα σε αριθμούς
Σύμφωνα με την συνοπτική κατάσταση προσφυγικών ροών, μέχρι τις 8:00πμ της Πέμπτης βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας 41.973 άνθρωποι.

Στο camp της Ειδομένης παραμένουν 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ 3.674 φιλοξενούνται στο Στρατόπεδο Μαζαράκη στο Κιλκίς. Άλλοι 3.274 βρίσκονται στο Πολύκαστρο Νέας Καβάλας.
Συνολικά, στις διάφορες περιοχές της βόρειας Ελλάδας φιλοξενούνται 22.662 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για την Αττική είναι 9.623.

Άλλες 9.428 ψυχές παραμένουν στα διάφορα ελληνικά νησιά, περιμένοντας να μεταφερθούν στον Πειραιά.

ethnos.gr

Οne Salonica

Disqus Shortname

Comments system