Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Editors Picks

Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Ο V. Putin έδωσε εντολή για την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τη Συρία


Ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων για την έναρξη της αποχώρησης του κύριου τμήματος των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Συρία λέγοντας ότι η ρωσική στρατιωτική επέμβαση πέτυχε σε μεγάλο βαθμό τους στόχους της, σε μία κίνηση που δείχνει ενδεχομένως βούληση της Μόσχας να επιταχύνει τις διαπραγματευτικές διαδικασίες της Γενεύης.
Κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Κρεμλίνο με τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου και Σεργκέι Λαβρόφ, ο V. Putin δήλωσε ότι η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων θα αρχίσει από αύριο προσθέτοντας ότι έδωσε επίσης εντολή για την ενίσχυση του ρόλου της Μόσχας στην ειρηνευτική διαδικασία για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία.

«Η αποστολή που ανατέθηκε στο υπουργείο Άμυνας και στις ένοπλες δυνάμεις ολοκληρώθηκε και, κατά συνέπεια, δίνω εντολή στο υπουργείο Αμυνας να ξεκινήσει από αύριο την απόσυρση του μεγαλύτερου τμήματος των στρατιωτικών μας δυνάμεων από την Αραβική Συριακή Δημοκρατία», δήλωσε ο V. Putin στον Σεργκέι Σόιγκου, όπως μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο V. Putin είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Συρίας Bashar al-Assad για «να τον ενημερώσει για τη ρωσική απόφαση».

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Assad δήλωσε στον πρόεδρο της Ρωσίας ότι «ελπίζει πως οι συνομιλίες της Γενεύης θα οδηγήσουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου RIA.

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Συρίας δεν συζήτησαν το μέλλον του Άσαντ

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και τη Συρίας Vladimir Putin και Bashar al-Assad δεν συζήτησαν το μέλλον του Άσαντ κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας σήμερα, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Συρία και η Ρωσία συμφώνησαν στον περιορισμό των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων στη Συρία, αφού αυτές συνέβαλαν στις στρατιωτικές επιτυχίες των συριακών δυνάμεων, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η συριακή προεδρία.

Στο κείμενο της ανακοίνωσης αναφέρεται ότι ο πρόεδρος Bashar al-Assad και ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin συμφώνησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας στην κίνηση αυτή, η οποία συνάδει «με τη διατήρηση του τερματισμού των εχθροπραξιών και με την κατάσταση επί του πεδίου».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι η Ρωσία δεσμεύθηκε να συνεχίσει να υποστηρίζει τη Συρία στην «καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Από τη Γενεύη, η συριακή αντιπολίτευση χαιρέτισε τη ρωσική ανακοίνωση δηλώνοντας ότι μία σοβαρή κίνηση αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων θα ασκήσει πίεση επί της ηγεσίας της Δαμασκού και θα δώσει θετική ώθηση στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Εάν υπάρξει σοβαρότητα στην εφαρμογή της απόσυρσης, αυτό θα δώσει θετική ώθηση στις συνομιλίες», δήλωσε ο Σαλίμ αλ-Μουσλάτ, εκπρόσωπος της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγμάτευσης.

«Εάν πρόκειται για σοβαρό βήμα, θα αποτελέσει σημαντικό στοιχείο πίεσης επί του καθεστώτος, διότι η ρωσική υποστήριξη διατήρησε το καθεστώς. Η κατάσταση θα αλλάξει σημαντικά εξαιτίας αυτού», πρόσθεσε.

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ομπάμα

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ Vladimir Putin και Barack Obama είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, κατά την οποία τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης της διαδικασίας πολιτικής διευθέτησης του πολέμου στη Συρία.

Ο ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε στον αμερικανό ομόλογό του ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις θα αρχίσουν να αποσύρονται από τη Συρία, αφού εκπλήρωσαν τους «βασικούς τους στόχους στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Οι πρόεδροι τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης της διαδικασίας για την πολιτική διευθέτηση της συριακής σύρραξης και διατύπωσαν την υποστήριξή τους προς τις συνομιλίες που αρχίζουν στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι οι πρόεδροι Obama και Putin είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με θέμα την συριακή κρίση.

Ο B. Obama χαιρέτισε τη μείωση της πολεμικής βίας από την έναρξη της εφαρμογής της εκεχειρίας στη Συρία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος προσθέτοντας ότι Obama και Putin συζήτησαν και το θέμα της Ουκρανίας και ο αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει συντονισμός ανάμεσα στις ρωσικές και τις αυτονομισιτκές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία για την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός.

liberal.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οne Salonica

Disqus Shortname

Comments system