Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Editors Picks

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Αντιπαράθεση Τζιτζικώστα-Μπουτάρη για το προσφυγικό

Αντιπαράθεση ξέσπασε ανάμεσα στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη για το προσφυγικό. Ο κ. Μπουτάρης άφησε αιχμές για τη στάση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο θέμα των προσφύγων και ο κ. Τζιτζικώστας του απάντησε σε υψηλούς τόνους.

«Σε περίπτωση που κλείσουν τα σύνορα και 'μπουκώσουμε' η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνον από την Πολιτική Προστασία. Δεν έχουν οι Δήμοι τέτοιες ικανότητες» είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο οποίος συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή και την υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, και ακολούθησε ο εξής διάλογος με τους δημοσιογράφους:.
  • Δημοσιογράφος: θεωρείτε ότι η Περιφέρεια έπρεπε να κάνει κάτι και δεν το κάνει;
  • Μπουτάρης: Δεν έπρεπε κανονικά η Περιφέρεια να υποβάλει μια σειρά προτάσεων για στρατόπεδα ή χώρους του δημοσίου, οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή από εδώ ως τα σύνορα; Που είναι η Περιφέρεια; Την Πολιτική Προστασία η Περιφέρεια την έχει, δεν την έχω εγώ!
  • Δημοσιογράφος: Μιλήσατε καθόλου με τον κ. Τζιτζικώστα;
  • Μπουτάρης: Οχι δεν μίλησα. Δεν βγαίνει στα τηλέφωνα. Εγώ προσπάθησα να επικοινωνήσω μαζί του.
  • Δημοσιογράφος: Γιατί δεν βγαίνει;
  • Μπουτάρης: Δεν ξέρω γιατί δεν βγαίνει, αλλά εγώ θεωρώ απαράδεκτη τη συμπεριφορά και της Περιφέρειας και των υπολοίπων δημάρχων. Μάλιστα εγώ είπα χθες στο δημοτικό συμβούλιο ότι το κυριότερο από όλα είναι ότι πρέπει μέσω της TV 100 να κάνουμε μια προσπάθεια να αντιληφθούν οι συμπολίτες ότι δεν τρώνε ανθρώπους οι πρόσφυγες.

Ο κ. Τζιτζικώστας «σήκωσε το γάντι» και πέρασε στην αντεπίθεση: κάλεσε τον κ. Μπουτάρη να ασχοληθεί μόνο με «τα του οίκου του», ενώ υπαινίχθηκε ότι μπορεί ίσως και «να έχει αναλάβει την υπεράσπιση της πολιτικής της κυβέρνησης στο προσφυγικό».

«Ας σοβαρευτούμε γιατί οι καταστάσεις είναι πολύ σοβαρές για να ασχολούμαστε με τέτοιες ιστορίες. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ποτέ δεν με πήρε τηλέφωνο ο κ. Μπουτάρης ούτε στο κινητό ούτε στο γραφείο για το συγκεκριμένο θέμα. Δεν ξέρω πώς μπορεί να το φαντάστηκε. Τα βλέπει λίγο θολά ίσως ο κ. Μπουτάρης στο συγκεκριμένο θέμα» τόνισε ο περιφερειάρχης μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9».

«Θα πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβει ο κ. Μπουτάρης ότι είναι ο ένας από τους 38 δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας και ότι οι αρμοδιότητες του σταματούν στα όρια του Δήμου του. Οσες φορές μάλιστα ο κ. Μπουτάρης αποφάσισε να εμπλακεί σε πράγματα πέραν των αρμοδιοτήτων του, το μόνο που κατάφερε ήταν να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα».

Και συνέχισε: «Καλύτερα να επικεντρωθεί στα προβλήματα του Δήμου του, να κάνει καλά τη δουλειά του σε σχέση με τις αρμοδιότητες που έχει, εκτός, βέβαια, και αν έχει αναλάβει την υπεράσπιση της κυβέρνησης στο προσφυγικό.»

Στην ερώτηση αν υπάρχει κάποια κόντρα με τον δήμαρχο, απάντησε: «Όχι, τι κόντρα;  Αστειεύεστε;Δεν τρέχει τίποτε με τον κ. Μπουτάρη. Τον αγαπώ τον εκτιμώ, απλώς θεωρώ ότι πρέπει να καταλάβει ότι είναι ο ένας από τους 38 δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας και ας ασχοληθεί με τα του οίκου του.»

Στις κατηγορίες του κ. Μπουτάρη ότι η Περιφέρεια δεν έχει κάνει τίποτε για το προσφυγικό, επισήμανε: 

«Η Περιφέρεια δεν έχει καμιά απολύτως αρμοδιότητα. Από την κυβέρνηση δεν έχει ζητηθεί τίποτε από την Περιφέρεια, δεν μας έχει ενημερώσει για το παραμικρό. Δεν έχουμε καμιά επίσημη ενημέρωση. Οτι μαθαίνουμε το μαθαίνουμε από την τηλεόραση, όπως και οι δήμαρχοι

» Εμείς είμαστε εδώ για να στηρίξουμε, η πολιτική προστασία, όμως, που επικαλείται ο δήμαρχος σχετίζεται με καταστροφές. Η πολιτική Προστασία παρεμβαίνει όταν κινδυνεύουν οι πολίτες από κάτι. Οι πρόσφυγες δεν είναι απειλή αυτή τη στιγμή. Οχι μόνο δεν είναι απειλή είναι ανθρώπινες ζωές.»

Ο κ. Τζιτζικώστας καταλόγισε τεράστιες ευθύνες στην κυβέρνηση για το προσφυγικό: «Για να διευρύνουμε λίγο τη συζήτηση θα σας πω ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Κατ' αρχήν άργησε, εγκατέλειψε την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, δεν αντιλήφθηκε έγκαιρα το πρόβλημα, δεν συνεργάστηκε με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς προκειμένου να πιεστεί η Τουρκία τότε όχι τώρα για να φτιαχτούν τα hotspots στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία και τρέχει τώρα να καλύψει μέσα σε λίγες μέρες ότι δεν έκανε τόσους μήνες. Δεν έκανε διάλογο με τους Δήμους με τις τοπικές κοινωνίες και φτάσαμε σήμερα να παίζουμε την κολοκυθιά.»

Ο κ. Τζιτζικώστας εξήρε τη στάση των δημάρχων Δέλτα Ευθύμη Φωτόπουλου και Ωραιοκάστρου Αστέριου Γαβότση, λέγοντας: 

«Είμαι σε επαφή με δημάρχους που πραγματικά ενδιαφέρονται και δεν το χρησιμοποιούν ως επικοινωνιακό εργαλείο, όπως είναι ο δήμαρχος Δέλτα και ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου».




Πηγή: tanea.gr

Οne Salonica

Disqus Shortname

Comments system