Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Editors Picks

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Το δικό της μέγαρο παραλαμβάνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας


Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παραλαμβάνει στο τέλος Μαρτίου το δικό της εντυπωσιακό και "πράσινο" Μέγαρο στην οδό 26ης Οκτωβρίου. Μέχρι το τέλος Μαρτίου παραλαμβάνει το δικό της σύγχρονο, εντυπωσιακό και “πράσινο” Μέγαρο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Το νέο ιδιόκτητο κτήριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην οδό 26ης Οκτωβρίου στην περιοχή του πολυχώρου Μύλος και του Φιξ μετά από εξίμισι χρόνια είναι έτοιμο να παραδοθεί επιτέλους από την ανάδοχο του έργου Αθωνική Τεχνική.
Ωστόσο, βάσει του σχεδιασμού της Περιφέρειας η μετεγκατάσταση των υπηρεσιών στο τετραώροφο κτήριο θα ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι, καθώς θα προηγηθεί δοκιμαστική λειτουργία των δικτύων και εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου. Παράλληλα, μέχρι το τέλος Μαΐου θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα έργα κυκλοφοριακής σύνδεσης από τον δήμο Θεσσαλονίκης.
Το Μέγαρο της Περιφέρειας καλύπτει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο και είναι ένα από τα μεγαλύτερα κτήρια στη Θεσσαλονίκη με συνολική επιφάνεια 37.611 τ.μ. και 780 γραφεία και αίθουσες συσκέψεων. Στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν τρία διατηρητέα κτήρια τα οποία αναστηλώθηκαν, ενώ το κτήριο διαθέτει και πάρκινγκ 300 θέσεων. Επιπλέον, στο κτήριο υπάρχουν ισόγεια καταστήματα, τα οποία σύμφωνα με τη σύμβαση κατασκευής του έργου θα εκμεταλλευτεί ο ανάδοχος του έργου.
Στο νέο κτήριο θα μεταφερθούν όλες οι υπηρεσίες που σήμερα στεγάζονται σε μισθωμένα κτήρια και συγκεκριμένα οι Γενικές Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Δημόσιας Υγείας και Μέριμνας καθώς και Ανάπτυξης. Με αυτόν τον τρόπο η Περιφέρεια εκτιμάται ότι θα εξοικονομεί ετησίως περί τα 2 εκατ.ευρώ, ποσό που δαπανά σήμερα σε ενοίκια.
Θα παραμείνουν στα κτήρια που στεγάζονται σήμερα οι δύο διευθύνσεις Μεταφορών, ανατολικά και δυτικά της Θεσσαλονίκης, και τα ΚΤΕΟ, καθώς και η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων.
Το Περιφερειακό Μέγαρο αναμένεται να δώσει νέα πνοή και κίνηση στην περιοχή των Σφαγείων, καθώς στο κτήριο θα εργάζονται περίπου 700-800 άτομα, ενώ δεκάδες πολίτες θα προσέρχονται καθημερινά σε αυτό για τις συναλλαγές τους.
Τι θα γίνει με το κτήριο της βίλας Αλλατίνη



Η διοίκηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα διατηρήσει αρκετές υπηρεσίες και δομές στο υφιστάμενο κτήριο της βίλας Αλλατίνη, το οποίο είναι επίσης ιδιόκτητο. Επίσης, για αρκετό καιρό ακόμη οι συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου και της Μητροπολιτικής Επιτροπής θα διεξάγονται στο γυάλινο κτίριο. Εν ευθέτω χρόνω το ένα από τα τρία διατηρητέα κτήρια του Μεγάρου της 26ης Οκτωβρίου αναμένεται να διαμορφωθεί ώστε να φιλοξενεί το περιφερειακό συμβούλιο.



Επίσης, μένει ακόμη να διευκρινιστεί εάν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας θα εδρεύει στη βίλα ή στο Μέγαρο.



Πράσινο Μέγαρο


Το Μέγαρο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αρχικού προϋπολογισμού 52,12 εκατ.ευρώ άρχισε να κατασκευάζεται από τον Σεπτέμβριο του 2009 επί της νομαρχίας του Παναγιώτη Ψωμιάδη από την ανάδοχο του έργου Αθωνική Τεχνική.


Όπως πολλά έργα στην Ελλάδα έτσι και αυτό βγήκε εκτός χρονοδιαγράμματος εξαιτίας των ανεπαρκών πόρων στα ταμεία της πρώην νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, αλλά και των χρονοβόρων διαδικασιών έκδοσης των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων και έγκρισης των μελετών. Επίσης, υπήρξαν καθυστερήσεις εξαιτίας των απαραίτητων εργασιών σύνδεσης των δικτύων ηλεκτροφωτισμού και ύδρευσης.


Το Περιφερειακό Μέγαρο είναι ένα από τα πλέον πράσινα κτήρια σε όλη τη χώρα και ενεργειακά αποδοτικό, καθώς είναι εξοπλισμένο με τρία συστήματα γεωθερμίας, κεντρικό σύστημα ελέγχου κτηρίου (BMS), κεντρικό σύστημα ελέγχου φωτισμού και αυτόματο σύστημα σκίασης. Μάλιστα, βραβεύτηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου AIDA - Affirmative Integrated Energy Design Action, στο οποίο συμμετείχε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.



Πηγή: voria.gr

Οne Salonica

Disqus Shortname

Comments system