Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Editors Picks

Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

90 Χρόνια ΠΑΟΚ



30 Μαρτίου 1926
Οι Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης, Κωνσταντίνος Κοεμτζόπουλος, Κωνσταντίνος Κρητικός, Μιχάλης Θεοδοσιάδης, Ιωακείμ Ιωακειμόπουλος, Αριστόδημος Δημητριάδης, Αλέξανδρος Αγγελόπουλος και Μενέλαος Τσούλκας συνάσσονται στη Λέσχη Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης, όπου και υπογράφουν το πρωτόκολλο ίδρυσης του νέου ποδοσφαιρικού και αθλητικού σωματείου (έπειτα από τη διάσπαση τους με την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης) υπό την επωνυμία "Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών". Από εκείνη την ημέρα ο σύλλογος έμελε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για αθλητικά και πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, αλλά ακόμη και για τον τρόπο ζωής των κατοίκων της.

Το πρώτο έμβλημα της ομάδας ήταν το πέταλο μαζί με ένα τετράφυλλο τριφύλλι,σε κάθε φύλλο του οποίου αναγραφόταν και ένα από τα αρχικά του ονόματος. Ωστόσο, το 1929 ο ΠΑΟΚ συγχωνεύτηκε στην ουσία ξανά με την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης και υιοθέτησε σαν έμβλημα το δικέφαλο αετό. Ταυτόχρονα, οικειοποιήθηκε τις αθλητικές εγκαταστάσεις που διέθετε η ΑΕΚ στην περιοχή Συντριβανίου. Με πολύ προσπάθεια και εφευρετικότητα,οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ κατάφεραν να υπερνικήσουν τις τεχνικές δυσκολίες και να δρομολογήσουν στις 12 Δεκεμβρίου 1930 την κατασκευή γηπέδου στην περιοχή. Το πρώτο επίσημο παιχνίδι στο στάδιο πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουνίου 1932 με τον ΠΑΟΚ να επικρατεί με 3-2 υπέρ του Ηρακλή.

Το 1937 ο ΠΑΟΚ ανακυρήσσεται πρωταθλητής Θεσσαλονίκης,ενώ το 1938 πραγματοποιεί λαμπρή πορεία στο κύπελλο Ελλάδος φτάνοντας μέχρι τον τελικό στον οποίο ηττάται από την ΑΕΚ. Ο Β' Παγκόσμιος πόλεμος και στη συνέχεια ο εμφύλιος οδηγούν στην παύση της λειτουργίας του συλλόγου,ο οποίος ανασυντάσσεται το 1951.

Το 1952 αποτελεί την αφετηρία για τη δημιουργία της πρώτης μεγάλης ποδοσφαιρικής σχολής του ΠΑΟΚ,υπό την ηγεσία του αυστριακού προπονητή Βίλλυ Σέφτσικ. Με έμφαση στη δουλειά στις ακαδημίες και μερικές ποιοτικές προσθήκες πιο έμπειρων παικτών,χτίζεται ένα πολύ αξιόλογο σύνολο το οποίο καταφέρνει να κατακτήσει 3 διαδοχικά πρωταθλήματα Θεσσαλονίκης και να φτάσει σε έναν ακόμα τελικό κυπέλλου Ελλάδας.

Το 1957 λαμβάνεται η απόφαση για τη δημιουργία νέου γηπέδου για την ομάδα,το οποίο θα εξυπηρετούσε καλύτερα τις ανάγκες του φίλαθλου κοινού της. Επιλέγεται μια έκταση ιδιοκτησίας του ταμείου Εθνικής Αμύνης στην περιοχή της Τούμπας,η οποία φιλοξενούσε τους περισσότερους Μικρασιάτες εκείνη την εποχή. Το 1959 το γήπεδο της Τούμπας ανοίγει την αυλαία του στην αναμέτρηση κόντρα στην ΑΕΚ.Την ίδια χρονιά έχουμε και την έναρξη του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής στο οποίο ο ΠΑΟΚ συμμετέχει ανελλιπώς από τότε μέχρι και σήμερα.

Μέχρι τις αρχές τις δεκαετίας του '70 δεν υπήρξε κάποια σημαντική διάκριση για το σύλλογο, Ωστόσο, τέθηκαν θεμέλια για τη συγκρότηση μιας από τις πιο πετυχημένες ομάδες στην ιστορία του ΠΑΟΚ και γενικότερα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Με πρωταγωνιστές τους Κούδα, Σαράφη, Τερζανίδη, Ασλανίδη, Παρίδη, Ιωσηφίδη και Γούναρη,η ομάδα αποδίδει εξαιρετικό ποδόσφαιρο και κατορθώνει να κατακτήσει το κύπελλο το 1972(2-1 κόντρα στον Παναθηναικό) και το 1974(2-2/4-3 πεν. κόντρα στον Ολυμπιακό),μετρώντας και άλλους 3 χαμένους τελικούς το 1970, 1971, 1973. Το 1976 έρχεται και η κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος Ελλάδας που εδραιώνει τον ΠΑΟΚ ως την κυρίαρχη εγχώρια δύναμη της εποχής. Ακολουθούν άλλοι δύο χαμένοι τελικοί κυπέλλου το 1977 και 1978.

Το 1979 ιδρύεται η Π.Α.Ε ΠΑΟΚ υπό τον πρόεδρο Γιώργο Παντελάκη και ο αθλητικός σύλλογος παίρνει οριστικά επαγγελματικό χαρακτήρα. Η ομάδα κατακτά το δεύτερό της πρωτάθλημα το 1985 υπό την τεχνική ηγεσία του αυστριακού Βάλτερ Σκότσικ με πρωταγωνιστές τους Ιωσηφίδη, Αλαβάντα, Σκαρτάδο, Πάπριτσα, Παντέλη, Κωστίκο, Δαμανάκη, Δημόπουλο, Αλεξανδρίδη και Βασιλάκο. Επίσης φτάνει σε ακόμη 3 τελικούς κυπέλλου το 1981, 1983 και 1985, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει σε κάποιον από αυτούς. Τη δεκαετία του '80 γράφτηκαν όπως πολλές χρυσές και ένδοξες σελίδες στην ευρωπαική ιστορία του συλλόγου, όπως οι αναμετρήσεις με το μεγαθήριο Μπάγερν Μονάχου,όπου ο ΠΑΟΚ άντεξε μέχρι τα πέναλτι όπου και τελικά αποκλείστηκε,αλλά και κόντρα στη μεγάλη Νάπολι του Μαραντόνα.

Ακολουθεί μια άγονη δεκαετία του 90', η οποία στηλιτεύεται και από τον αποκλεισμό του συλλόγου από τις ευρωπαικές διοργανώσεις λόγω επεισοδίων στον αγώνα με την Παρί Σεν Ζερμέν. Μετά από κόντρα των οργαμένων με τον πρόεδρο Θωμά Βουλινό έχουμε αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώστος με τον Γιώργο Μπατατούδη να αναλαμβάνει. Η ομάδα δημιουργεί σταδιακά ένα αξιόμαχο σύνολο με προπονητή τον Άγγελο Αναστασιάδη και πραγματοποιεί δύο καλές σεζόν το 1997 και 1998. Αξιομνημόνευτη στιγμή η πρόκριση κόντρα στην Άρσεναλ σε διπλούς νοκ-άουτ αγώνες για το κύπελλο Ουέφα.

Το 2001 ο ΠΑΟΚ επιστρέφει στους τίτλους κατακτώντας το κύπελλο Ελλάδας με 4-2 κόντρα στον Ολυμπιακό,υπό τις οδηγίες του Σέρβου τεχνικού Ντούσαν Μπάγεβιτς και με κινητήριους μοχλούς τους Ζαγοράκη, Γεωργιάδη, Μπορμπόκη, Εγκωμίτη, Βενετίδη και Οκκά. Έπειτα από 2 χρόνια,ο ΠΑΟΚ με μπροστάρη τον Άγγελο Αναστασιάδη κατακτά και πάλι το κύπελλο με 1-0 κόντρα στον Άρη στο γήπεδο της Τούμπας. Οι δύο αυτοί τίτλοι πανηγυρίστηκαν με μεγάλη θέρμη από τον κόσμο της ομάδας,ωστόσο παραμένουν οι τελευταίοι του συλλόγου μέχρι σήμερα.

Τα χρόνια που ακολούθησαν ο ΠΑΟΚ ταλανίστηκε πάρα πολύ από οικονομικά προβλήματα που άφησαν οι προηγούμενες διοικήσεις του και βυθίστηκε στη μετριότητα. Η αγωνιστική ανάσταση της ομάδας ήρθε επί προεδρίας Ζαγοράκη και τεχνικής ηγεσίας Φερνάντο Σάντος όπου ο δικέφαλος διεκδίκησε το πρωτάθλημα μέχρι τέλους το 2010 παίζοντας με εξαιρετική τακτική και σοβαρότητα. Παίκτες μεγάλου βεληνεκούς όπως ο Πάμπλο Γκαρσία, ο Βιερίνια, ο Μουσλίμοβιτς, ο Κοντρέρας και ο Λίνο συνέβαλαν τα μέγιστα σε αυτή την προσπάθεια που τελικά οδήγησε στην κατάκτηση της 2ης θέσης και τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Το 2012 αναλαμβάνει την ΠΑΕ ο Ιβάν Σαββίδης και το 2015 αποπληρώνει το χρέος των 10.000.000 το οποίο παρέμενε παγωμένο. Ο ΠΑΟΚ πλέον είναι οικονμικά ελεύθερος και ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.

90 χρόνια ιστορίας, γεμάτα χαρές, διακρίσεις, απογοητεύσεις, πάθος, τρέλα!
Γιατί πολύ απλά ο ΠΑΟΚ για τους φίλους του είναι κάτι πολύ παραπάνω από 4 γράμματα.
Είναι μια συνολική φιλοσοφία και σαφώς ένα κομμάτι της ζωής τους από το εισπράττουν και στο οποίο διοχετεύουν συναισθήματα.
Χρόνια πολλά λοιπόν!

Οne Salonica

Disqus Shortname

Comments system