Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Editors Picks

Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Πέτρος Μιαούλης : "H ροή σημαντικότερη της τεχνικής"

Αν ψάξει κανείς τα νυχτερινά μαγαζιά της Θεσσαλονίκης που να απευθύνονται σε κοινό που είναι House μουσικής και της Techno, σίγουρα στα ονόματα των Dj που αναλαμβάνουν να βάλουν φωτιά στα decks του μαγαζιού θα βρει και το όνομα του. Ένας ταλαντούχος DJ που θα σε κάνει να θες να «εισβάλλεις» στα μονοπάτια της House, της Techno και της Electronica μουσικής, καθώς η τελευταία είναι εκείνη που τον εμπνέει περισσότερο και του δίνει ώθηση για το καλύτερο δυνατό στη συνέχεια.

Ο Πέτρος Μιαούλης λοιπόν μου μίλησε για τις μουσικές του επιλογές, για την αγάπη του για τη μουσική, για την παραγωγή και για πολλά ακόμα.

-Πέτρο σε ευχαριστώ πολύ που δέχτηκες την συνέντευξη αυτή. Θέλω να μου μιλήσεις καταρχήν για σένα.
Εγώ σε ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη.
Ξεκίνησα εντελώς σε παρεϊστικη φάση, μαζί με κάποιους φίλους και μετά πήγα στον Μαρμαρά της Χαλκιδικής όπου έκανα διακοπές εκεί ουσιαστικά και εκεί έγινε η πρώτη σοβαρή πρόταση για δουλειά από το Plwton και αυτό συνέχισε για τα επόμενα τρία χρόνια. Μετά γύρισα Θεσσαλονίκη, η συνεργασία με την παρέα συνεχίστηκε, εξελιχθήκαμε και ουσιαστικά κάναμε το hobby μας.

-Πώς ήρθε η επαφή με το Djing ;
Η επαφή μου με τη μουσική ξεκίνησε από αρκετά μικρή ηλικία καθώς έκανα μαθήματα κιθάρας και έπειτα ηλεκτρικής κιθάρας και έτσι έπαιζα τελείως ερασιτεχνικά σε κάποια parties. Επαγγελματικά η επαφή με το djing ξεκίνησε μετά από μία πρόταση που ήρθε από έναν φίλο, τον Γιώργο Πουλιτσίδη από τους DubFaze που έπαιζε σε κάποια μαγαζιά της Βαλαωρίτου τότε. Έτσι ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε και έτσι ξεκίνησα κάπως τα πρώτα μου βήματα.

-Επειδή μου ανέφερες τον Γιώργο από τους DubFaze, και ξέρω πως η φιλία αυτή κρατάει χρόνια, και επειδή ήταν εκείνος που σε βοήθησε και στο ξεκίνημα σου, πες μου δύο λόγια για εκείνον.
Εντάξει, μιλάμε για έναν άνθρωπο ο οποίος είναι κάτι παραπάνω από αδερφός. Ο Γιώργος είναι ένα εξαιρετικό παιδί και από άποψη μουσικής είναι αρκετά καλός παραγωγός και δουλεύει αρκετά. Έχει βγάλει το «Secret» μαζί με το δεύτερο μέλος των DubFaze, τον Χρήστο Καραδήμο, ένα κομμάτι που έχει φτάσει τις 849.803 προβολές. Ο Γιώργος ασχολείται με πιο mainstream ήχους από μένα αλλά παρ’ όλα αυτά αν και δεν έχω τις κατάλληλες γνώσεις πάνω στην παραγωγή για να τον κρίνω, ο ήχος που βγάζει μαζί με τον Χρήστο μου αρέσει πάρα πολύ. Ότι event έχουν κάνει και τους έχω παρακολουθήσει και σε όποιο μαγαζί έχουν παίξει, ο ήχος που βγάζουν είναι ταυτόχρονα «βρόμικος» και mainstream και είναι κάτι που συνδυάζεται ωραία.

-Το Djing το θεωρείς επάγγελμα ή hobby;
Προς το παρόν το βλέπω ως χόμπι. Σε καμία περίπτωση δεν απορρίπτω την εξέλιξη του γιατί η εμπειρία χρόνο με τον χρόνο σε βοηθάει να εξελιχθεί όλο αυτό σε κάτι επαγγελματικό. Στην συγκεκριμένη φάση όμως δεν μπορώ μπορώ να το θεωρήσω επάγγελμα αφού δεν ζω από αυτό.

-Το είδος μουσικής που αντιπροσωπεύεις ποιο είναι; Πιστεύεις πως κάποιος Dj πρέπει να τάσσεται υπέρ κάποιου είδους μουσικής ή να είναι ανοιχτός στις προτιμήσεις του κοινού;
Κατά κύριο λόγο είναι η House μουσική και καταλήγω μέχρι και Techno. Πιστεύω πως στην Ελλάδα είναι αρκετά παρεξηγημένο το θέμα της μουσικής και γενικότερα του Djing. Υπάρχει μία τάση για παράδειγμα όποιος παίζει ελληνικά ή και το κάθε είδος να του «μπει» ταμπέλα και αυτό στη συνέχεια να του χαλάσει και το όνομα στον χώρο. Εγώ πιστεύω πως ο καθένας  κάνει τη δουλειά του σωστά, δεν κρίνουμε κανέναν και ο καθένας προχωράει στον δικό του δρόμο.

-Ποιο είναι το feeling σου όταν είσαι πίσω από την κονσόλα;
To γουστάρω πάρα πολύ αυτό που κάνω. Θέλω ο κόσμος που θα διασκεδάζει με τις δικές μου μουσικές να βλέπει ότι το διασκεδάζω και εγώ μαζί τους γιατί είναι μουσική που την γουστάρω και θέλω να τη μεταδώσω στον κόσμο και έτσι εκείνη τη στιγμή λειτουργώ αυθόρμητα.

-Πιστεύεις πως το είδος μουσικής που αντιπροσωπεύεις είναι παρεξηγημένο στην Ελλάδα;
Όχι, παρεξηγημένο δεν είναι. Απλά όπως και τα ελληνικά, το είδος της house και της techno έχουν το δικό τους κοινό. Σίγουρα δεν είναι τόσο διαδεδομένα, αλλά έχουν το δικό τους κοινό.

-Και πάμε τώρα στις δισκογραφικές σου δουλειές. Δύο αρκετά σημαντικές δουλειές και επίσημες έγιναν μαζί με τον Symmetric. Μίλησε μου λίγο για την συνεργασία αυτή και για τα δύο κομμάτια.

Ο Symmetric ή αλλιώς Γιώργος Παπαδόπουλος, είναι ένας από τους καλύτερους μου φίλους και ένας εξίσου σημαντικός συνεργάτης. Μαζί βγάλαμε το «Rapture» και το «Just Think». Ο Γιώργος με έχει βοηθήσει πολύ με το κομμάτι της παραγωγής γιατί εγώ δεν μπορώ να σου πω πως γνωρίζω πολλά πράγματα πάνω σε αυτό αλλά με τον καιρό μαθαίνω και γω. Θα μπορούσα να τον χαρακτηρίσω και μέντορα μου. Όσο αναφορά τα δύο κομμάτια αυτά, και λόγω της φιλίας μας με τον Γιώργο και λόγω της χημείας μας στη δουλειά, θα βρεις στοιχεία από τον καθένα μας ξεχωριστά. Το «Just Think» θα το χαρακτήριζα ως tech-house και το «Rapture» θα έλεγα πως έχει στοιχεία πιο ατμοσφαιρικά, που είναι στοιχείο του Γιώργου αυτό  αλλά έχει και δικά μου. 


-Το κάθε set πιστεύεις πως πρέπει να τάσσεται υπέρ κάποιου είδους;
Βασικά πρέπει να ανταποκρίνεσαι στα γούστα του κοινού και να δεις με τη θα θέλει να διασκεδάσει εκείνη την ώρα ο κόσμος. Τώρα όσο αναφορά τα είδη της μουσικής που θα χρησιμοποιήσεις στο set σου, πιστεύω πως μπορείς να τα συνδυάσεις όλα και να βγάλεις ένα άρτιο αποτέλεσμα. Σίγουρα είναι και θέμα μαγαζιού όμως το τι μουσική θα παίξεις λόγω του κοινού στο οποίο θέλει να απευθυνθεί το ίδιο το μαγαζί.

-Κατά τη δική σου γνώμη, το Djing ταυτίζεται με την μουσική παραγωγή; Και επίσης, ένας Dj που κάνει παραγωγή στον εαυτό του μπορεί να αντικαταστήσει τη δισκογραφία;
Πιστεύω πως είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Είναι ανάλογα στο άτομο πως μπορεί να τα χειριστεί και τα δύο αυτά μαζί και πως αντιλαμβάνεται ο ίδιος τη μουσική. Όσον αναφορά την παραγωγή του ίδιου του Dj στον εαυτό του, θα σου πω πως υπάρχουν τα Bootlegs και διάφορα Remixies που θα μπορούσαν να είναι ισάξια με κομμάτια που βγαίνουν από δισκογραφικές. Σίγουρα πάντως, η προώθηση κάποιου κομματιού μέσω κάποιας δισκογραφικής βοηθάει αρκετά.

- Στην Ελλάδα, η δουλειά του Dj είναι λίγο παρεξηγημένη. Οι περισσότεροι δεν το θεωρούν δουλειά. Εσύ πιστεύεις πως έχει μακροχρόνια επιτυχία ή είναι κάτι εφήμερο;
Η αλήθεια είναι αυτή. Στην Ελλάδα είναι ελάχιστοι εκείνοι που θεωρούν και ακολουθούν το Djing ως επάγγελμα. Σίγουρα στην αρχή το ξεκινάς σαν hobby και όπως ξαναείπα και πιο πριν, χρόνο με τον χρόνο, η εμπειρία σε φέρνει πιο κοντά στο επαγγελματικό κομμάτι.

-Ποιους Dj ξεχωρίζεις, πρώτα στην Ελλάδα και μετά στο εξωτερικό.
Δύσκολη ερώτηση! Από το εξωτερικό, είμαι μεγάλος θαυμαστής του Maceo Plex και του Αdam Beyer. Στην Ελλάδα θαυμάζω την δουλειά του Paul Anthony, του Echonomist και του Ηλία Τζίκα.

-Κατά τη δική σου άποψη, ένας dj πότε χαρακτηρίζεται «καλός» σε αυτό που κάνει;
Kατά τη δική μου άποψη, «καλός» dj θεωρείται εκείνος που ξέρει να κάνει καλές και σωστές αλλαγές και που μπορεί και διασκεδάζει τον κόσμο. Επίσης, η ροή είναι πιο σημαντική από την τεχνική γιατί το πιο σημαντικό είναι να ευχαριστείς τον κόσμο σε αυτό που θα ακούσει. Αλλά νομίζω πως δεν είμαι ο κατάλληλος να σου απαντήσω σε αυτό.

-Έχουν πει δύο μεγάλοι Dj στον χώρο, οι Dada Life, πως «πρέπει να δίνεις στον κόσμο αυτό που δεν ξέρει ότι θέλει» όταν είσαι καλός DJ. Συμφωνείς με αυτό;
Ναι, συμφωνώ. Συμφωνώ ότι πρέπει όταν παίζεις μουσική να είσαι απρόβλεπτος και να δίνεις στον κόσμο κάτι που δεν το περιμένει και αυτό τον κάνει να διασκεδάζει κιόλας.

-Λίγο πριν σε ευχαριστήσω για την όμορφη συνέντευξη που μου παραχώρησες, θέλω να μου πεις σε ποια μαγαζιά σε βρίσκουμε στην Θεσσαλονίκη και τι ετοιμάζει ο Πέτρος προσεχώς.
Στη Θεσσαλονίκη κάνω κάποιες εμφανίσεις στο Art Division και στο Tokyo, δύο μαγαζιά στην καρδιά της Βαλαωρίτου. Προσεχώς ετοιμάζω κάποια δουλειά σε συνεργασία η οποία ίσως βγει και πριν το καλοκαίρι. Όσο για τα events στα οποία θα με βρείτε, Μεγάλη Πέμπτη θα έχουμε το άνοιγμα του Plwton στον Μαρμαρά Χαλκιδικής, Μ.Παρασκευή στο Sns, Μ.Σάββατο επιστροφή στο Plwton με Αlex Cah και Κυριακή του Πάσχα το μεσημέρι μαζί με τον Symmetric στο opening του Fratelli και το βράδυ της ίδιας ημέρας πίσω ξανά στη βάση μου, το Plwton με τον Γιώργο Τσιλιπάκο.

-Τελευταία ερώτηση λοιπόν και εγώ θέλω να μείνουμε λίγο στον Γιώργο Τσιλιπάκο που ανέφερες καθώς θεωρείται ένας από τους κορυφαίους Dj στο είδος του. Πες μας δυο λόγια.
Μιλάμε για έναν άνθρωπο που στη Θεσσαλονίκη παίζει 15 χρόνια και παραπάνω μουσική με τεράστια εμπειρία, παίζοντας μουσική στα μεγαλύτερα club σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική. Μεγάλο respect και ανυπομονώ πολύ να έρθει η Κυριακή για να μοιραστούμε μαζί τα decks.

Οne Salonica

Disqus Shortname

Comments system