Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Editors Picks

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Η Θεσσαλονίκη μέσα στο χρόνο | Το παλιό τελωνείο - Επιβατικός σταθμός

Στην οδό Ναυάρχου Κουντουριώτου 1 απέναντι από τα πολυώροφα γραφεία των διάφορων εταιρειών στέκει ένα τριώροφο κτίσμα του 20ου αιώνα, ο Επιβατικός Σταθμός Μακεδονία.



Το εν λόγω κτίριο ξεκίνησε να χτίζεται το 1910 και ολοκληρώθηκε το 1912 υπό την εποπτεία του Ιταλοεβραίου μηχανικού και εργολάβου Ελί Μοδιάνο. Η κατασκευή του τελωνείου έγινε σε εκλεκτικίστικο αρχιτεκτονικό ρυθμό όπως κι άλλα κτίρια της πόλης( ΥΜΑΘ, Γ'ΣΣ). Καινοτομία της εποχής είναι ότι η κατασκευή έγινε με οπλισμένο σκυρόδεμα (beton arme) και αποτελούσε το μόνο κτίσμα εκείνη την περίοδο με αυτό το κατασκευαστικό πλεονέκτημα στα Βαλκάνια. Σχετικά με τις διαστάσεις του έχει μήκος 200 μέτρα, πλάτος 25 μέτρα και εμβαδόν 12.000 τμ.
Το τελωνείο τον 20ο αιώνα

Κατά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο το κτίριο υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές εξαιτίας βομβαρδισμών, η αποκατάσταση του έγινε μετά το πέρας του πολέμου με πόρους του λιμενικού ταμείου και του σχεδίου ενίσχυσης Μαρσαλ. Χρονολογία σταθμός για το τελωνείο είναι το 1977 που ανακηρύσσεται διατηρητέο. Μετά τον σεισμό του 1978 το κτίριο που μέχρι πριν χρησίμευε ως τελωνείο εκκενώνεται λόγω σημαντικών προβλημάτων στατικότητας.

Άποψη του Επιβατικού Σταθμού Μακεδονία από την θάλασσα
Σήμερα χρησιμοποιείται ως επιβατικός σταθμός όταν δένει στην Θεσσαλονίκη κάποιο κρουαζιερόπλοιο, σίγουρα οι εικόνες και οι δόξες που γνώρισε το κτίσμα κατά τον 20ο αιώνα έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Ο Επιβατικός Σταθμός Μακεδονία σήμερα ανήκει στην δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ πάραυτα το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων παραχώρησε την χρήση του στον ΟΛΘ με σκοπό την ένταξη του κτιρίου στο πλαίσιο αξιοποίησης χώρων του λιμανιού. Τέλος, σύμφωνα με απόφαση του ΟΛΘ εντός του καλοκαιριού μέλλεται να ξεκινήσουν εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης του κτιρίου κόστους 1 εκατ. ευρώ κατά τις υποδείξεις της εφορείας αρχαιοτήτων καθώς έχουν βρεθεί  αυθεντικά σχέδια από τα έτη κατασκευής του.



Επιμέλεια: Δημήτρης Χάϊδας 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία, φύλλο 30/04/2016 Μ. Σαββάτο.

Οne Salonica

Disqus Shortname

Comments system