Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Editors Picks

Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Η Βρετανία δέχεται πιέσεις από την Ευρώπη για άμεση έξοδο

Ισχυρές πιέσεις στη Βρετανία να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες εξόδου της από την Ευρωπαϊκή Ένωση ασκούν κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, την ώρα που είανι σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής των «27+1».


«Η Ευρώπη είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη διαδικασία του διαζυγίου ακόμη και από σήμερα, χωρίς ενθουσιασμό, όπως μπορείτε να φανταστείτε. Αυτό δεν ήταν το σενάριο που ονειρευόμασταν», είπε προσερχόμενος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Βέβαια πρόσθεσε πως χρειάζεται όλοι να είναι υπομονετικοί, καθώς η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι αυτή που θα πρέπει να θέσει σε κίνηση αυτή τη διαδικασία. «Θα ήθελα να υπογραμμίσω ξεκάθαρα ότι χωρίς την κοινοποίηση (σ.σ. του αιτήματος αποχώρησης) από τη Μεγάλη Βρετανία, δεν θα ξεκινήσει καμία διαπραγμάτευση για τη διαδικασία διαζυγίου και τη μελλοντική σχέση (σ.σ. Μεγάλης Βρετανίας-ΕΕ). 

Στη συνέχεια παραδέχθηκε πως μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος «υπάρχει κάποια ανάγκη για ‘‘βαθύτερο προβληματισμό’’ για το μέλλον της ΕΕ μεταξύ των 27 υπόλοιπων μελών». 

Ο κ. Τουσκ προανήγγειλε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών, πλην του Ντέιβιντ Κάμερον, για τον Σεπτέμβριο στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, που θα έχει και την προεδρία της ΕΕ, με αντικείμενο το μέλλον της Ένωσης.
Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς προσερχόμενος στη Σύνοδο υπογράμμισε την ανάγκη να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν η συζήτηση για την έξοδο της Βρετανίας, εκτιμώντας ότι το Brexit είναι επικίνδυνο για το Ηνωμένο Βασίλειο και για την Ε.Ε.

«Η Μεγάλη Βρετανία και στο μέλλον θα έχει συγκεκριμένη σχέση με την Ε.Ε. Παραμένει μέλος της G7. Πριν μερικές ημέρες κανείς δεν φανταζόταν ότι θα λάμβανε η οικονομία της αρνητικές αξιολογήσεις από Οίκους όπως η S&P τη Βρετανία. Αυτό δείχνει το επικίνδυνο σπιράλ που έχει μπε» είπε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Έδειξε κατανόηση στο γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση χρειάζεται κάποιο χρόνο, «όμως δεν μπορουμε να περιμένουμε και πάρα πολύ» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «εως τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να αρχίσουν οι συζητήσεις».

Ζήτησε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της εξόδου με αμοιβαίο σεβασμό και το ταχύτερο δυνατόν, ενώ υπογράμμισε ότι «χρειαζόμαστε μία καλύτερη Ευρώπη».

Αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου είπε ότι «είχαμε συζήτηση πολύ συναισθηματική. Μπορούμε να καταλάβουμε γιατί. Επικίνδυνο αποτέλεσμα για το Ηνωμένο Βασίλειο και για μας. Ένα σημαντικό ποσοστό ψήφισε να παραμείνει αλλά τώρα είναι έξω».

Την ανάγκη να αρχίσει το ταχύτερο δυνατό η διαδικασία εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. υπογράμμισε και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Όπως είπε, στη συνέχεια θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο για τις σχέσεις Η.Β. - Ε.Ε..

Ο κ. Ολάντ επανέλαβε πως οι Βρετανοί έκαναν ξεκάθαρα μια επιλογή, για την οποία, όπως είπε, λυπάται, αλλά τη σέβεται.

«Έκαναν την επιλογή να βγουν από την Ε.Ε. με μεγάλη πλειοψηφία. Η εικόνα είναι ξεκάθαρη και δεν μπορώ να φανταστώ μια βρετανική κυβέρνηση που δε θα σεβαστεί την απόφαση του λαού της», πρόσθεσε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

«Σαν Ευρωπαιοι πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα. Να προστατέψουμε τα σύνορά μας, να δώσουμε έμφαση στη νεολαία, να βελτιώσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Ευρωζώνη», συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι «όλοι κοιτούν προς την Ευρώπη, από όλο τον πλανήτη».

«Είναι ιστορική ημέρα, είναι οδυνηρό να φεύγει μια χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ιστορία δεν σταματά, η Ευρώπη συνεχίζει», κατέληξε.

Από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι ούτε άτυπες ούτε επίσημες διαβουλεύσεις πρόκειται να υπάρξουν πριν το βρετανικό αίτημα αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πρέπει να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας και πρέπει να χτίσουμε μια στενή σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, ως εταίρο - πλέον - της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.

«Θα ακούσουμε την εκτίμηση και αξιολόγηση του Ντέιβιντ Κάμερον για τις εξελίξεις», είπε.

«Λυπούμεθα, αλλά θα παραμείνουμε συνδεδεμένοι με τη Μεγάλη Βρετανία», κατέληξε, ενώ ανέφερε ότι στη Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθεί μεταξύ άλλων και το ζήτημα της μετανάστευσης.

Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον προσερχόμενος εξέφρασε την ελπίδα η διαπραγμάτευση της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. να γίνει «με όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητικό τρόπο», μετά το σοκ του Brexit.

«Θα εξηγήσω ότι η Μ. Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ε.Ε., αλλά θέλω η διαδικασία αυτή να είναι όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητική και ελπίζω ότι το αποτέλεσμα θα είναι επίσης όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητικό», δήλωσε ο κ. Κάμερον, κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για την κρίσιμη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής για το μέλλον της Ε.Ε.

«Ακόμη κι αν ετοιμαζόμαστε να φύγουμε από την ΕΕ, δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στην Ευρώπη», επέμεινε, υπογραμμίζοντας ότι τα 27 άλλα κράτη - μέλη της Ένωσης παραμένουν «γείτονες, φίλοι, σύμμαχοι, εταίροι».

Ο επικεφαλής της συντηρητικής βρετανικής κυβέρνησης ζήτησε να εγκαθιδρυθεί στο μέλλον με τα κράτη αυτά «μια όσο το δυνατόν στενότερη σχέση σε όρους εμπορίου και συνεργασίας για την ασφάλεια, διότι αυτό είναι καλό γι' αυτά και καλό για μας».
Ψήφισμα ευρωβουλευτών για άμεση κατάθεση της αίτησης αποχώρησης
Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να σεβαστεί άμεσα και πλήρως τη βούληση της πλειοψηφίας των πολιτών του καταθέτοντας επισήμως την αίτηση αποχώρησής του από την ΕΕ, προτού μπορέσει να γίνει οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση. Αυτό υποστήριξε το ΕΚ με ψήφισμά του στην έκτακτη ολομέλεια την Τρίτη 28 Ιουνίου 2016. Τόνισε ακόμη την επείγουσα ανάγκη για μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ανταποκριθεί η ΕΕ στις προσδοκίες των πολιτών της.

Σε συνέχεια της συζήτησης μεταξύ των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Προέδρου της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και της υπουργού, Jeanine Hennis-Plasschaert, που εκπροσώπησε την ολλανδική προεδρία του Συμβουλίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα για τα επόμενα βήματα μετά το βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Το κείμενο εγκρίθηκε με 395 ψήφους υπέρ, 200 κατά και 71 αποχές.

Το Κοινοβούλιο καλεί την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να σεβαστεί την επιθυμία των βρετανών πολιτών μέσω της ταχείας και συνεπούς εφαρμογής της διαδικασίας αποχώρησης, κατ’ αρχάς με την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ) το συντομότερο δυνατό, ώστε να καταστεί δυνατή η άμεση έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης και των διαπραγματεύσεων. Οι ευρωβουλευτές υπενθυμίζουν ότι δυνάμει των Συνθηκών απαιτείται έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και ότι το τελευταίο πρέπει να συμμετέχει πλήρως σε όλα τα στάδια των διαφόρων διαδικασιών για τη συμφωνία αποχώρησης και για οποιαδήποτε μελλοντική σχέση.

Πηγή:voria.gr

Οne Salonica

Disqus Shortname

Comments system