Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Editors Picks

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Όλα τα σενάρια για το ....θρίλερ του Μαρινόπουλου

Λύση επειγόντως αναζητείται από τις τράπεζες για να αποφευχθεί το «κανόνι» στη Μαρινόπουλος καθώς πιέζουν τα προβλήματα ρευστότητας της επιχείρησης και συσσωρεύονται οι διαταγές πληρωμής και οι κατασχέσεις.

Ενα κανόνι που γίνονται προσπάθειες να αποφευχθεί με νύχια και με δόντια αφού αφορά 12.000 εργαζόμενους, και ένα ολόκληρο επιχειρηματικό κόσμο στον οποίο οφείλονται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και εξαρτά την επιβίωσή του από την ύπαρξη της αλυσίδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι προμηθευτές σήμερα… μετρούν ζημιές όχι μόνο λόγω των οφειλών αλλά και λόγω της απώλειας πωλήσεων που έχουν όσο τα ράφια της αλυσίδας παραμένουν άδεια.

Στο πλαίσιο αυτό πλέον οι τράπεζες προωθούν τη μεταβίβαση των μετοχών της Μαρινόπουλος σε στρατηγικό επενδυτή που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι η Σκλαβενίτης, με χορήγηση δανείου άνω των 400 εκατ. ευρώ στην εταιρεία και ταυτόχρονη αναδιάρθρωση των δανείων του υπερδανεισμένου ομίλου.

Ωστόσο ένα τέτοιο εγχείρημα θα ήταν δύσκολο και παράτολμο για τον συντηρητικό και μετρημένο όμιλο Σκλαβενίτη που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα δεχτεί να αναλάβει το ρίσκο μιας τέτοιας μεγέθυνσης σε τόσο δύσκολες συνθήκες στην αγορά.

Στα σενάρια που εξετάζονται –αν η Σκλαβενίτης τελικά δεν δεχτεί να προχωρήσει στην αγορά του ομίλου και τη σύναψη δανεισμού– είναι και η μεταβίβαση των μετοχών της εταιρείας στις τράπεζες με κεφαλαιοποίηση των δανείων της με την ανάληψη του μάνατζμεντ από τη Σκλαβενίτης.

Στο μεταξύ καθώς η προηγούμενη συμφωνία δημιουργίας κοινής εταιρείας «Μαρινόπουλου-Σκλαβενίτη» έχει πέσει στο κενό και οι διακανονισμοί με τους προμηθευτές δεν τηρήθηκαν, τα ράφια των σουπερμάρκετ της αλυσίδας και πάλι αδειάζουν, οι οφειλές στους προμηθευτές συσσωρεύονται και μαζί οι διαταγές πληρωμής και τα αιτήματα κατασχέσεων.

Για να προστατευθεί ο όμιλος από το τσουνάμι κατασχέσεων εξετάστηκε και το ενδεχόμενο αίτησης ένταξης της εταιρείας στο άρθρο 106Β του πτωχευτικού κώδικα ώστε να υπάρξει προστασία από τους πιστωτές και να παραμείνει εν λειτουργία η Μαρινόπουλος, προκειμένου να βρεθεί «στρατηγικός επενδυτής», ο οποίος θα αναλάβει πλέον τον έλεγχο όλης της εταιρίας και των καταστημάτων της ανά την Ελλάδα. Ωστόσο η «λύση» αυτή δεν θα διευθετούσε το πρόβλημα, αφού θα διερρήγνυε οριστικά την εμπιστοσύνη με τους προμηθευτές και θα οδηγούσε σε άδεια ράφια και σε αργότερη μεν αλλά σε διάλυση του ομίλου. Ταυτόχρονα, νομικοί κύκλοι αμφισβητούν το αν σε αυτή τη φάση θα μπορούσε ο όμιλος καν να ενταχθεί σε καθεστώς προστασίας αφού δεν θα μπορούσε να συγκεντρώσει τη συμφωνία του απαιτούμενου αριθμού πιστωτών.


ΑΠΕΙΛΗ.

Η ανάγκη όμως να βρεθεί μια λύση είναι πιεστική αφού οι κατασχέσεις αποτελούν καθημερινή απειλή για τον όμιλο και συνεχίστηκαν όλη την προηγούμενη εβδομάδα. Αφού πληρώθηκαν διαταγές πληρωμής ύψους 500.000 ευρώ της Φλωρίδης, - ένας από τους παλαιότερους προμηθευτές της Μαρινόπουλος και η μεγαλύτερη εταιρία εμπορίας κρεάτων στην χώρα με τζίρο που υπερβαίνει τα 100 εκ ευρώ-, κατασχέθηκαν για λογαριασμό της Φλωρίδης 100.000 ευρώ από λογαριασμό του ομίλου στην Eurobank καθώς και ανυψωτικά και κλαρκ αξίας 100.000 ευρώ, έναντι συνολικής οφειλής 1,5 εκατ. ευρώ. Διαταγές πληρωμής έχουν πλέον εκδώσει δεκάδες προμηθευτές όπως η Pilsburg για 1,5 εκ. ευρώ, η «Τυποποιητική» για 1 εκ. ευρώ και… κυριαρχεί το κλίμα «όποιος προλάβει». Συνολικά πληροφορίες αναφέρουν ότι τα εξώδικα που έχουν στείλει οι προμηθευτές στην αλυσίδα φτάνουν τα 2.000.

Σύμφωνα με όσα δηλώνει στο Money pro o δικηγόρος κ. Αγαπηνός, που εκπροσωπεί αρκετούς από τους προμηθευτές «αρχικά πρέπει να υπήρχε κάποιος σχεδιασμός για την είσοδο χρηματοδότη που τελικά δεν επετεύχθη και γι’ αυτό δεν μπόρεσαν να πληρωθούν οι υποχρεώσεις. Επρεπε ήδη να έχει ενταχθεί στο άρθρο 99 για να αποφύγει τις κατασχέσεις, πλέον όμως έχει αργήσει και πιστεύω ότι θα είναι δύσκολο να μπει τώρα σε καθεστώς προστασίας από πιστωτές αφού ο όμιλος βρίσκεται ήδη σε παύση πληρωμών». Σημειώνεται ότι το εγχείρημα διακανονισμών με τους προμηθευτές βασιζόταν τόσο σε πληρωμές από τις τράπεζες όσο και στη βελτίωση του κλίματος στην αγορά, το οποίο δεν συνέβη, οι καταναλωτές δεν επέστρεψαν και οι προβλέψεις για τις πωλήσεις δεν επιβεβαιώθηκαν. Και ήδη ο Ιούνιος κινείται πτωτικά στις πωλήσεις σε σχέση με το Μάιο, αφού και τα προϊόντα στα ράφια είναι λιγότερα και οι επισκέψεις καταναλωτών μειωμένες.
Οι λόγοι πίσω από το πρώτο «ναυάγιο»

Τεχνικές δυσκολίες και νομικά κωλύματα ευθύνονται σύμφωνα με πληροφορίες για το ναυάγιο της προηγούμενης συμφωνίας με την Σκλαβενίτης που είχε ανακοινωθεί το Φεβρουάριο, γεμίζοντας ελπίδες την αγορά.

Η συμφωνία προέβλεπε τη μεταβίβαση των 33 υπερμάρκετ της Μαρινόπουλος σε νέα εταιρεία που θα δημιουργούσαν η Μαρινόπουλος και η Σκλαβενίτης. Η Σκλαβενίτης θα επένδυε στην κοινή εταιρεία όπου μαζί με τα 33 καταστήματα θα περνούσε και μέρος των οφειλών, ενώ η ίδια η Μαρινόπουλος, έχοντας ενισχυθεί κεφαλαιακά από νέο τραπεζικό δάνειο, θα συνέχιζε να λειτουργεί τα υπόλοιπα καταστήματα, τακτοποιώντας σταδιακά τις οφειλές τους. Όμως ενώ oi προκαταβολές δόθηκαν στις αρχές Μαΐου οι επόμενες δόσεις δεν δόθηκαν ποτέ, και το μόνο που προστάτεψε την εταιρεία, πρόσκαιρα, ήταν η... αποχή των δικηγόρων. Με το πέρας της αποχής, οι διαταγές πληρωμής άρχισαν και το κλίμα έγινε ασφυκτικό.

Σήμερα, με τη συμφωνία του Φεβρουαρίου ουσιαστικά να μην ισχύει, η αβεβαιότητα για το μέλλον της Μαρινόπουλος έχει επιστρέψει και μαζί η αγωνία στις χιλιάδες επιχειρήσεις στις οποίες οφείλονται σημαντικά ποσά και απειλούνται να χάσουν μαζί με τα οφειλόμενα και σημαντικό μέρος των ετήσιων πωλήσεών τους, αν δε βρεθεί σύντομα μια λύση.

Παράλληλα, με ανακοίνωσή της η Μαρινόπουλος σημειώνει ότι βρίσκεται εν μέσω του απαιτητικού και χρονοβόρου εγχειρήματος που στοχεύει στην επάνοδο της λειτουργίας της εταιρείας στην κανονικότητα, το συντομότερο δυνατόν.

Οπως αναφέρει παραμένει «σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζες», ενώ χαρακτηρίζει «αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες» τη διασφάλιση των εργαζομένων της και τις σχέσεις με τους προμηθευτές.

*Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου
από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα με πολύ παρασκήνιο και πλούσιες προσφορές

Πηγή: Olathessaloniki.com

Οne Salonica

Disqus Shortname

Comments system