Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Editors Picks

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Η Εγνατία και η Λαγκαδά σημείο συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων το 2015

Η οδός Εγνατία παραμένει η περιοχή στη Θεσσαλονίκη που καταγράφηκαν για το 2015 οι περισσότερες ημέρες υπερβάσεων στα αιωρούμενα σωματίδια και ακολουθεί η περιοχή της οδού Λαγκαδά.



Τα στοιχεία για την ποιότητα της ατμόσφαιρας στην πόλη σε ό,τι αφορά στα αιωρούμενα σωματίδια (PM10 και PM2,5) και το όζον μέσα στο 2015 που παρουσιάστηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο δήμο Θεσσαλονίκης με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Το 2015 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία σημειώθηκαν υπερβάσεις του ορίου των 50 μgr/m3 των αιωρούμενων σωματιδίων στο Σταθμό Εγνατίας για 112 ημέρες ενώ στο Σταθμό της οδού Λαγκαδά σημειώθηκαν υπερβάσεις για 53 ημέρες. Καλύτερη είναι η κατάσταση στους Σταθμούς Δημαρχείου, Τούμπας, Επταπυργίου και Μαρτίου όπου σημειώθηκαν υπερβάσεις κάτω από όριο των 35 ημερών που είναι το επιτρεπόμενο όριο ετησίως.

«Η Εγνατία Οδός είναι επιβαρυμένη λόγω της κυκλοφορίας των οχημάτων και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα hot spot σε σύγκριση με τους άλλους σταθμούς» υπογράμμισε η Παρασκευή Τζουμάκα από το τμήμα Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο καταγράφει την ατμόσφαιρα μέσω 6 σταθμών.

Σε Επταπύργιο και Τούμπα οι υπερβάσεις όζοντος
Αναφορικά με το όζον, που απασχολεί την πόλη τους καλοκαιρινούς μήνες, καταγράφονται υψηλές συγκεντρώσεις στο σταθμό του Επταπυργίου και Τούμπας. Σημειώνεται ότι το όζον έχει ως επιτρεπόμενα όρια ενημέρωσης 1 ώρα 180 μg/m3 και συναγερμού 1 ώρα 240 μg/m3. Δεν επιτρέπεται η υπέρβαση της τιμής αυτής περισσότερες από 25 φορές ανά έτος για μέσο διάστημα 3 ετών. «Το όζον εμφανίζεται κυρίως στην περιφέρεια και όχι στο κέντρο της πόλης, δηλαδή στους Σταθμούς Επταπυργίου και Τούμπας», ανέφερε. 

Η εικόνα στο Θερμαϊκό Κόλπο

Καλύτερη χαρακτήρισε την εικόνα στο Θερμαϊκό κόλπο, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος Μάξιμος Πετρακάκης. «Το 1980-85 η κατάσταση στο Θερμαϊκό ήταν πολύ άσχημα περιβαλλοντικά, έβλεπες ακόμα και πετρελαιοκηλίδες, αυτό πλέον έχει εξαλειφθεί» σημείωσε χαρακτηριστικά.  Την αλλαγή επιβεβαίωσε και ο Μ. Σεφερλής εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων Υγροτόπων, το οποίο σε συνεργασία με τον δήμο παρακολουθούν και καταγράφουν τα ύδατα του όρμου της Θεσσαλονίκης από τις αρχές του 2016. 

Συγκεκριμένα, σε 5 σταθμούς παρακολουθούνται μηνιαίως στοιχεία για την ποιότητα των νερών. Ο κ. Σεφερλής επισήμανε, πάντως, ότι η κατάσταση είναι πιο επιβαρυμένη στη δυτική πλευρά του όρμου, ενώ εξήγησε ότι υπάρχουν διαβαθμίσεις αναφορικά με την ποιότητα των νερών.
«Το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης πρέπει να αποκτήσει άλλη όψη», επισήμανε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Παππάς. Όπως ανέφερε, «το παραλιακό μέτωπο εντάσσεται στη λογική του δημάρχου για την αστική αναβάθμισή του. Από τον Κελλάριο Όρμο έως και το Μέγαρο Μουσικής χρειάζεται να γίνει μια ουσιαστική αναβάθμιση στην ευρύτερη περιοχή».
Ανοδική η πορεία της ανακύκλωσης στο δήμο Θεσσαλονίκης 

Οικονομικό όφελος 365.691 ευρώ έχει ο δήμος Θεσσαλονίκης το 2015 από την ανακύκλωση και την αποφυγή τελών ταφής και διαχείρισης απορριμάτων. Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, αυξάνονται οι τόνοι σκουπιδιών που καταλήγουν στους μπλε κάδους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2015 συγκεντρώθηκαν στους μπλε κάδους 16.760 τόνοι ανακυκλώσιμου υλικού ενώ το 2014, 16.431 και το 2013, 14.041.  

Ο σταθμός αεροαλλεργιογόνων στο δήμο Θεσσαλονίκης

Για πρώτη φορά λειτουργεί στο δήμο Θεσσαλονίκη εδώ και λίγους μήνες ο σταθμός αεροαλλεργιογόνων, όπου καταγράφονται σωματίδια βιολογικής προέλευσης που καταγράφονται στην ατμόσφαιρα της πόλης, όπως γυρεόκοκκοι, σπόρια μυκήτων, βακτήρια. Για μια σημαντική ενέργεια για τους ασθενείς και τους φορείς υγείας έκανε λόγο η Δέσποινα Βώκου από το τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ. Όπως σημείωσε μέσω της συγκεκριμένης ενημέρωσης – εβδομαδιαίο δελτίο ποιότητας του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος – μπορούν να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα και να αποφεύγεται η έκθεση των ατόμων που είναι αλλεργικά.

Πηγή: voria.gr

Οne Salonica

Disqus Shortname

Comments system