Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Editors Picks

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Η Θεσσαλονίκη μέσα στο χρόνο | Α' Γυμνάσιο Αρρένων - Βίλα Χατζημήσεφ

Όδός Βας. Όλγας 3-5 στον αριθμό αυτό δεσπόζει ένα ξεχωριστό σπίτι, η βίλα Χατζημήσεφ. Αρχικά ανήκε στον επίτιμο διερμηνέα του ρωσικού προξενείου Θεόδωρου Χατζημήσεφ που αγόρασε το οικόπεδο και έκτισε την διώροφη βίλα αξίας 160.000 γροσίων το 1890-1896. Το 1911 η οικία Χατζημήσεφ περιήλθε στο ελληνικό κράτος και το 1918 στεγάστηκε εκεί το Α’ Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης.


Ημερομηνία σταθμός για την ιστορία του γυμνασίου είναι η 8η Απριλίου 1943, τότε 149 μαθητές αποβλήθηκαν και μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης μαζί με τις οικογένειες τους. Από τους αποβληθέντες 2 επέστρεψαν στην Θεσσαλονίκη από τα στρατόπεδα και άλλοι 4 γλίτωσαν καθώς κρύφτηκαν στην πόλη πριν τον εκδιωγμό τους. Σε ανάμνηση αυτών που χάθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης τοποθετήθηκαν μπροστά από το Α’ γυμνάσιο σήμερα μπρούτζινες πλάκες που έχουν χαραγμένα τα ονόματα των μαθητών.



Μεταπολεμικά το κτίριο συνέχισε να λειτουργεί ως Α’ Γυμνάσιο Αρρένων μέχρι το σεισμό του 1978.  Παράρτημα του Α’ Γυμνασίου αποτελούσε το διπλανό οίκημα η βίλα Γιοσεφ Μοδιάνο. Κατά τα έτη 1978-1997 η βίλα Χατζημήσεφ έμεινε ανεκμετάλλευτη λόγω σοβαρών υλικών ζημιών που υπέστη στον σεισμό του 1978, ενώ το 1979 χαρακτηρίστηκε έργο τέχνης με υπουργική απόφαση. Το 1997 στα πλαίσια των δράσεων της πολιτιστική πρωτεύουσας ξεκίνησαν εργασίες αποκατάστασης. Η ένταξη του έργου στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013 ήταν καθοριστικής σημασίας για την ολοκλήρωση του στα μέσα Φεβρουαρίου του 2016. Κατά αυτόν τον τρόπο ο στόχος της ανακατασκευής του κτιρίου με τη διατήρηση του αρχιτεκτονικού ρυθμού και χρωματισμού του 1890 επετεύχθη.






Επιμέλεια: Δημήτρης Χάϊδας 

Πηγές
Εφημερίδα Μακεδονία της Κυριακής: “Οι Πέτρες της Αλήθειας για τους εβραίους του Α Γυμνασίου”, της Χριστίνας Ταχιάου.

Βιβλίο: Σχολεία της Θεσσαλονίκης, εκδ.Ιανός, Θεσσαλονίκη, 1997, Αγραφιώτου-Ζαχοπούλου.


Φωτογραφίες
Δημήτρης Συμεωνίδης

Κύα Τζήμου 
Αρχείο Casa Bianca

Οne Salonica

Disqus Shortname

Comments system